Nyheter Toppnyheter

Trump nu formell presidentkandidat

New York-delegater jublar under andra dagen av Republikanernas konvent i Cleveland.
New York-delegater jublar under andra dagen av Republikanernas konvent i Cleveland.

Sonen Donald Trump Jr blev den som till slut fick äran. – Grattis pappa, vi älskar dig, sade Trump Jr när han meddelade New Yorks resultat vid Republikanernas konvent. Därefter utlovade Donald Trump – nu formellt utsedd till presidentkandidat – seger i höstens val.

Egentligen var det en formalitet, men en välregisserad sådan. Under andra dagen av partikonventet i Cleveland genomfördes traditionsenligt den så kallade "Roll Call" där varje delstat meddelar vilken kandidat som stöttas av delstatens delegater.

Allt var redan officiellt sedan primärvalen, men när New York skulle meddela sitt resultat steg ändå jublet när en av Donald Trumps söner, Donald Trump Jr, gick upp på scenen och sade:

– Det är min ära att få Donald Trump över gränsen som behövs vid räkningen i kväll.

Var inte på plats

New Yorks delegater gjorde nämligen att Trump hade de 1 237 delegater som behövs för seger.

Beskedet satte också definitivt stopp på alla försök att stoppa Trump att nå posten som presidentkandidat och det många trodde var en omöjlighet är nu verklighet.

Trump själv var inte på plats i Cleveland men medverkade i ett videoinslag på storbildsskärmar i arenan:

– Det här är en stor ära. Tillsammans har vi åstadkommit ett historiskt resultat. Det här kommer att vara ett ledarskap som ser till att USA:s folk kommer först, sade bland annat Trump, som formellt ska acceptera nomineringen och hålla tal i Cleveland senare i veckan.
Talare vid konventet samsades om att ömsom såga Demokraternas kandidat Hillary Clinton, ömsom hylla Trump. Undantaget var Paul Ryan, partiets högst valda företrädare i form av representanthusets talman.

Nämnde inte Trump vid namn

Ryan, som tidigare kritiserat Trump för hans retorik, valde i sitt tal att lyfta fram det republikanska partiets ideologi förutom oron för vad Hillary Clinton skulle innebära på presidentposten.

Trump nämnde han bara vid namn två gånger under sitt 15 minuter långa tal.

Carolyn Kaster/AP/TT
Donald Trumps barn Donald Trump, Jr, Ivanka Trump och Eric Trump firar på konventet.
John Locher/TT/AP

Donald Trump var med på länk i samband med att han formellt utsågs till Republikanernas presidentkandidat.