Nyheter Toppnyheter

Trump och Clinton drar ifrån i USA

Demokraternas Hillary Clinton vann primärvalet i Arizona. Rivalen Bernie Sanders vann dock i Utah och Idaho.
Demokraternas Hillary Clinton vann primärvalet i Arizona. Rivalen Bernie Sanders vann dock i Utah och Idaho.

Presidentaspiranterna Hillary Clinton och Donald Trump vann i den tunga delstaten Arizona – men möter fortsatt starkt motstånd. Avhoppade Jeb Bush har ställt sig bakom Trumps rival Ted Cruz.Den senaste omgången primärval i USA överskuggas dock av terrordåden i Bryssel.

Uppmaningar om stängda gränser och tuffare tag mot "radikal islamsk terrorism" hörs i kampanjtal bland främst de republikanska presidentaspiranterna.

"Vi måste stärka polisens möjlighet att patrullera i och säkra muslimska kvarter innan de radikaliseras", heter det i ett uttalande från Texassenatorn Ted Cruz som återges av public servicekanalen NPR.

"Inte släppas in"

Cruz, som vann tisdagens primärval i Utah, säger också att USA måste stärka sin södra gräns för att hindra "infiltration från terrorister" – ett argument som rivalen och affärsmannen Donald Trump länge använt sig av. Populisten Trump, känd för hätsk och invandrarfientlig retorik, sade kort efter Brysseldåden att USA:s gränser borde stängas och kritiserade ledarna i Washington för att inte vara tillräckligt tuffa och smarta.

– Människor från vissa delar av världen, som Syrien, som inte har sina papper i ordning, bör inte släppas in i vårt land. . .  De kan ha kopplingar till IS, säger Trump till tv-kanalen CBS.

Trean i den republikanska kampen, Ohioguvernören John Kasich, slår an en mer försonlig ton och talar om vikten av starka internationella allianser – liksom demokraten och Vermontssenatorn Bernie Sanders. Förra utrikesministern Hillary Clinton säger till tv-kanalen NBC att USA:s säkerhet och visumsystem måste stärkas.

Bush för Cruz

Både Trump och Clinton drog i från något i och med segrarna i det delegatrika Arizona. Clinton visade att hon fortsatt är stark i delstater med stora minoritetsgrupper, i Arizona är en tredjedel av invånarna spansktalande så kallade hispanics. Men Sanders tog hem både Utah och Idaho där Demokraterna höll nomineringsmöten. Och Utahsegraren Cruz fick en viktig skalp i form av stöd från den förre Floridaguvernören och avhoppade presidentaspiranten Jeb Bush.

"Ted är en konsekvent, principfast konservativ som har visat att han kan locka väljare och vinna primärval", säger Bush i ett uttalande till nyhetskanalen CNN.

Nästa stora primärvalsdrabbningar sker i slutet av april då New York och flera andra folkrika delstater på östkusten håller primärval.

Evan Vucci
Republikanen och affärsmannen Donald Trump ökade på sin ledning i kampen om presidentkandidaturen i och med segern i Arizonas primärval.
Evan Vucci/AP/TT
Den ultrakonservative republikanen, Texassenatorn Ted Cruz, får stöd från sin forna rival Jeb Bush. Bush hoppade av kampen om partiets presidentkandidatur för ungefär en månad sedan.