Nyheter Världen

Trump och Clinton pressas av rivaler

Bernie Sanders vinner Demokraternas primärval i Wisconsin. Arkivbild.
Bernie Sanders vinner Demokraternas primärval i Wisconsin. Arkivbild.

Med segrar i Wisconsin sätter Ted Cruz och Bernie Sanders press på ledande Donald Trump och Hillary Clinton inför de viktiga primärvalsdrabbningarna på USA:s östkust senare i april.

För Vermontsenatorn Bernie Sanders var det den sjätte segern på sju primärval, och han hävdar att han nu har en realistisk chans att knipa Demokraternas presidentkandidatur.

– Vi har medvind. . . Vi har en utmärkt chans att vinna i New York, sade Sanders enligt amerikanska medier inför jublande anhängare i Laramie i Wyoming där Demokraterna håller nomineringsmöten på lördag.

Entusiasm

Den förra utrikesministern Hillary Clinton å sin sida fokuserar helt på New York, som går till primärval den 19 april och som hon tidigare representerat i senaten. Samtidigt som Wisconsinborna röstade höll hon en frågestund under parollen "Kvinnor för Hillary" i Brooklyn i New York – som för övrigt är Bernie Sanders födelseort.

Clinton leder i de nationella mätningarna, i delegatskampen och i folkrika New York och Pennsylvania, men Sanders skapar entusiasm. Hans kampanj samlade in hela 44 miljoner dollar, 15 miljoner dollar mer än Clintons, under mars, enligt nyhetskanalen CNN.

På den republikanska sidan storsegrade Ted Cruz över Donald Trump i Wisconsin.

– En vändpunkt, slog en lycklig Cruz fast på sin valvaka.

– Jag blir mer och mer övertygad om att vår kampanj kommer att få de 1 237 delegater som krävs för att vinna Republikanernas nominering. Antingen före Cleveland eller i Cleveland.

Öppet konvent?

Det är i Cleveland i Ohio som Republikanerna håller sitt partikonvent i juli. Om en aspirant genom primärvalen har tagit hem minst 1 237 delegater får vederbörande då presidentkandidaturen. Annars blir det ett så kallat öppet konvent, med förhandlingar och flera omröstningar. Trump har, trots sin ledning, ganska svårt att vinna delegatsmajoriteten. Cruz har en liten matematisk chans, men det är inte sannolikt.

Nam Y Huh/AP/TT
Ted Cruz vinner Republikanernas primärval i Wisconsin. Arkivbild.
Julie Jacobson/AP/TT
Demokraten Hillary Clinton kampanjtalar i sin hemstat New York, inför primärvalet där den 19 april.
Charles Rex Arbogast/AP/TT
Republikanen Donald Trump möter hårt motstånd från Ted Cruz i kampen partiets presidentkandidatur. Cruz segrade i primärvalet i Wisconsin.

Läs också