Nyheter Världen

Trump och Clinton räknar med seger

Republikanske presidentaspiranten Donald Trump talar "hemma" i Trump Tower på Manhattan, kort före primärvalet i New York
Republikanske presidentaspiranten Donald Trump talar "hemma" i Trump Tower på Manhattan, kort före primärvalet i New York

Republikanen Donald Trump och Demokraternas Hillary Clinton är så pass segervissa att de håller sina valvakor på hemmaplan när New York nu går till primärval. Deras motståndare har redan rest vidare till Pennsylvania och Maryland som håller primärval nästa vecka.

Affärsmannen Trump är drygt 30 procentenheter före Ohioguvernören John Kasich och leder ännu mer över Texassenatorn Ted Cruz, enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar i New York.

– Vi älskar den här staden. Om du tittar på de andra (republikanska aspiranterna) så bryr de sig inte ett skvatt om New York, sade Trump "hemma" i Trump Tower på Femte avenyn några timmar innan vallokalerna skulle öppna.

Trump ledde opinionsmätningarna i New York med betryggande 53,1 procent medan Kasich låg på 22,8 och Cruz på 18,1 procent, enligt Real Clear Politics.

Populär i norr

Enligt nyhetskanalen CNN är Trump dock inte särskilt populär på Manhattan. Men hans löften om att göra Amerika "stort igen" går hem bland vita arbetare på landsbygden och i mindre städer i delstatens norra delar.

Den kontroversielle fastighetsmagnaten behöver knappt 500 delegater till för att säkra Republikanernas presidentnominering. Om han får över 50 procent av rösterna i New York kniper han alla de 95 som står på spel där.

Han har passat på att tillföra sin kampanj två veteranstrategiker: Paul Manafort och Rick Wiley.

– Ärligt talat är vi i en position där vi skulle vilja se om vi kan avgöra det, sade Trump om sin kampanj i programmet Fox & Friends.

Behöver medvind

På den demokratiska sidan leder förra utrikesministern och New Yorksenatorn Hillary Clinton delegatskampen, men hon är fortfarande mer än 500 delegater kort. Clinton har inte vunnit ett primärval sedan den 22 mars i Arizona, och är i stort behov av medvind.

Clinton såg avslappnad ut och självsäker ut när hon röstade tillsammans med sin man i förorten Chappaqua. Hon tog sig god tid att prata med alla som ville önska henne lycka till.

– Det har varit fint att gå runt i staden de par senaste dagarna bara för att möta en massa gamla vänner, träffa nya människor, sade hon.

Clinton uppmanade alla att gå och rösta före klockan 9 på kvällen:

– Det vore toppen.

De 247 demokratiska delegaterna fördelas dock proportionerligt, så hon kan inte dra ifrån stort.

John Minchillo/AP/TT
Republikanske presidentaspiranten Donald Trump söker övertyga väljare i Buffalo, kort före primärvalet i New York.
Kathy Willens/AP/TT
Aktivisten, konstnären och Hillary Clinton-anhängaren Gretcher Bae bredvid sin "Hillcar", utanför ett av presidentaspirantens kampanjmöten i New York.
Mary Altaffer/AP/TT
En bild av Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders hålls upp när han kampanjtalar i Queens, kort före primärvalet i New York.
Mary Altaffer/AP/TT
Demokraternas presidentaspirant Bernie Sanders poserar för en selfie med anhängare i Queens, kort före primärvalet i New York.
Richard Drew/AP/TT
Hillary Clinton skrev autografer efter att ha rösta i en skola i förorten Chappaqua,