Nyheter Toppnyheter

Trump och Clinton vinner i New York

Donald Trump tar hem en viktig seger genom att vinna Republikanska partiets primärval i New York.
Donald Trump tar hem en viktig seger genom att vinna Republikanska partiets primärval i New York.

Förra utrikesministern Hillary Clinton segrar i Demokraternas primärval i New York. På den republikanska sidan vinner den kontroversielle affärsmagnaten Donald Trump.

"Tack New York! Jag älskar er!", twittrar Trump.

På den republikanska sidan står 95 delegater på spel. När 71 procent av rösterna var räknade hade Donald Trump fått 59,7 procent av rösterna mot 25,3 för Ohioguvernören John Kasich. Den ultrakonservative Texassenatorn Ted Cruz låg trea och sist med 15,1 procent. Det betyder att Trump i det skedet hade säkrat 48 delegater.

– Vi kommer att landa på en väldigt hög nivå och få många fler delegater än någon har förutspått ens i deras vildaste fantasier, säger Trump i sitt segertal som hölls i hans egen skyskrapa Trump Tower.

– Jag tror att vi kommer att åka till (partiets) konvent som vinnare, tillade han.

"Omöjligt" för Cruz

I talet uppger han vidare att det är "matematiskt omöjligt" för Cruz, som har näst flest delegater totalt, att komma upp i de 1 237 som krävs för att vara säker på att bli nominerad som partiets presidentkandidat.

På den demokratiska sidan var det betydligt jämnare, enligt de amerikanska tv-kanalernas egna vallokalundersökningar och första prognoser. Men snart utropades Hillary Clinton till segrare och Empire State building växlade färg till mörkblått. Tidigare hade skyskrapan lyst upp i mörkrött, den nyans som var vikt för Donald Trump.

På Twitter tackar Hillary Clinton valarbetarna och organisatörer till olika arrangemang hon deltagit i under valkampen och anhängarna:

"Det här är er seger. Tack", skriver hon.

När 71 procent av rösterna var räknade hade Vermontsenatorn Bernie Sanders fått 42,1 procent av rösterna, enligt New York Times. Hillary Clinton låg då i stadig ledning med 57,9 procent. Hon hade då säkrat 104 delegater mot Sanders 85.

Ingen plats som "hemma"

– Idag visade du det igen, ingen plats är som hemma, säger Clinton i sitt segertal till sina anhängare.

Hon representerade delstaten New York i senaten under åtta år innan hon blev utnämnd till utrikesminister av den amerikanske presidenten Barack Obama.

Hon citerar också sin make, den förre presidenten Bill Clinton.

– Det finns inget fel med Amerika som inte kan botas med vad som är rätt i Amerika.

Clinton passar också på att ge en känga till Sanders genom att hävda att han "diagnosticerar problem utan att erbjuda verkliga lösningar".