Nyheter Ekonomi Världen

Trump presenterar utrikesrådgivare

Republikanen Donald Trump talade på ett kampanjmöte i Washington på måndagen.
Republikanen Donald Trump talade på ett kampanjmöte i Washington på måndagen.

Republikanen Donald Trump, som hoppas nå Vita huset, avslöjar efter påtryckningar slutligen vilka som blir hans utrikespolitiska rådgivare. De är hämtade från energisektorn och Washingtons internationella affärsetablissemang.

Trump, som inte är känd för utrikespolitisk kompetens, har pressats av medier att utse ett utrikesteam. På måndagen nämnde han i en intervju för The Washington Post fem personer som ska ingå i en grupp, ledd av den republikanske Alabama-senatorn Jeff Sessions, och fungera som rådgivare i utrikesfrågor och hjälpa honom att utforma sin politik.

Trumps experter

I gruppen ingår som säkerhetsexperter:

Walid Phares, en akademiker som tidskriften Mother Jones 2011 utpekade som tidigare knuten till kristna krigsherrar under det libanesiska inbördeskriget.

Keith Kellogg, en pensionerad generallöjtnant som blev konsult och var verksam under den amerikanska Irakockupationens första katastrofala månader 2003 och 2004.

Joseph E Schmitz tjänstgjorde också i George W Bushs administration som generalinspektör i Pentagon och hade senare enligt The Washington Post en ledande roll i den ökända privata säkerhetsfirman Blackwater som administrationen anlitade.

De två övriga, Carter Page och George Papadopoulos, (tidigare rådgivare till den nu avhoppade aspiranten Ben Carson) ingår i gruppen som energiexperter.

Kaxig attityd

Tillfrågad av MSNBC om vem han ska rådgöra med i utrikespolitiska frågor om han skulle bli vald till president svarade Trump nyligen kaxigt:

– Jag resonerar med mig själv, för det första, eftersom jag har en mycket bra hjärna. Jag vet vad jag gör... Min främsta rådgivare är jag själv.

Sessions, som ska leda gruppen, var i februari den första sittande republikanska senatorn som uttryckte sitt stöd för Trump.