Nyheter Världen

Trump: Rätt värderingar visumkrav

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vid sitt tal i Ohio.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump vid sitt tal i Ohio.

En lista över länder vars medborgare ska nekas visum till USA samt att förhindra den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS) från att använda sociala medier.Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har hållit ett utrikespolitiskt linjetal.

Trump vill förhindra möjligheten för medborgare i en rad länder att migrera till USA. Udden är riktad mot delar av den muslimska världen.

– Vi ska bara tillåta dem som delar våra värderingar och respekterar vårt folk.

Han säger att en lista kommer att upprättas över de länder där medborgare inte kommer att tillåtas visum.

Med Ryssland

Trump vill också införa en screening av dem som söker sig till USA för att hindra personer med sympatier för terrorgrupper, och personer som förespråkar sharialagar, att komma in i landet.

Radikal islam, och i synnerhet terrorgruppen IS dominerade Donald Trumps linjetal, som också riktade in sig på att lägga ansvaret på president Barack Obama och Hillary Clinton vars politik enligt Trump gett IS möjligheten att växa.

Donald Trump säger att om han blir president kommer USA att söka samarbete med Ryssland i kampen mot IS, eftersom båda länderna där har ett gemensamt mål.

– Ryssland har stora problem med IS.

Trump vill även förhindra att organisationen rekryterar och når ut med propaganda via internet och sociala medier. Han vill inrätta en kommission i syfte att slå ut jihadistnätverk och stoppa extremisters rekrytering av amerikanska medborgare.

– Vi måste bekämpa radikal islamisk terrorism. Vi måste ha en ledare som kan göra det, men det har vi inte nu.

Mer samarbete

I planen ingår bland annat också utökat samarbete med allierade i Mellanöstern.

Trump vill sätta stopp för USA:s ambition att sprida demokrati och bidra till statsbyggande i Mellanöstern, säger en högt uppsatt rådgivare inom dennes kampanj till CNN. Detta kan ses som en förlängning av Trumps vidlyftiga kritik av Irakkriget, som den republikanske presidenten George W Bush startade och som Trumps motståndare, den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton, röstade ja till som senator.

Anförandet hölls medan Trumps popularitet dalar och bara dagar efter att han anklagat president Barack Obama och hans dåvarande utrikesminister Hillary Clinton för att ha "grundat" IS – ett påstående han senare förtydligade genom att säga att Obamaregeringens utrikespolitik lade grunden för framväxten av IS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset