Nyheter Världen

Trump skippar debatt efter tv-bråk

Republikanen Donald Trump bråkar med tv-kanalen Fox News och kommer inte att delta i deras debatt under natten till fredag. Arkivbild.
Republikanen Donald Trump bråkar med tv-kanalen Fox News och kommer inte att delta i deras debatt under natten till fredag. Arkivbild.

Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump kommer "definitivt inte" att delta i tv-kanalen Fox News debatt i Des Moines i Iowa – som hålls bara fyra dagar före delstatens uppmärksammade nomineringsmöten. Ett bråk med kanalens ankare Megyn Kelly ligger bakom.

Trumpkampanjen skriver i ett uttalande att affärsmannen i stället ska stå värd för ett insamlingsevenemang för militära veteraner i Iowa samt att Trump "känner igen en dålig deal" när han ser den. Donald Trump säger till amerikanska medier att han höjer tittarsiffrorna i de debatter han deltar, i vilket i sin tur gör att tv-kanalerna tjänar mycket pengar. Konservativa Fox News förra republikanska debatt lockade 24 miljoner tittare, vilket är rekord för en primärvalsdebatt, enligt Reuters.

Attacker

Konflikten sträcker sig tillbaka till en debatt i augusti då Megyn Kelly frågade Trump om hans kvinnosyn. Det ledde till en infekterad ordväxling. Efteråt attackerade Trump Kelly med orden "det kom blod ur hennes ögon, blod över alltifrån" — vilket väckte ilska i både de politiska lägren och hos många kvinnoorganisationer.

I flera dagar har Trump nu försökt få bort Kelly från debatten i Iowa, med argument som att hon är partisk och att han inte skulle få en rättvis behandling. Fastighetsmagnaten, känd för sin bufflighet, har även kallat Kelly för "bimbo", enligt USA Today.

Tv-kanalen står dock fast vid beslutet att Kelly ska leda debatten, som äger rum under natten till fredagen svensk tid. I ett satiriskt uttalande skriver Fox News att de hört från hemliga källor att varken Irans högsta ledare eller Rysslands present planerar att behandla Trump rättvist om han blir president – ett utspel som ytterligare ska ha spätt på presidentaspirantens ilska.

Leder stort

Nomineringsmötena i Iowa på måndag öppnar primärvalssäsongen i USA, som syftar till att Republikanerna och Demokraterna ska välja varsin kandidat inför presidentvalet i november. Trump leder den republikanska kampen stort. Hans närmaste konkurrent, Texassenatorn Ted Cruz, har föreslagit att de ska debattera på tu man hand om Trump är rädd för Megyn Kelly.