Nyheter Världen

Trump skippar debatten i Iowa

Donald Trump och Megyn Kelly. Observera att bilden är ett montage.
Donald Trump och Megyn Kelly. Observera att bilden är ett montage.

Donald Trump deltar inte i nattens debatt i Iowa mellan republikanernas presidentaspiranter. Han har i stället valt att delta i ett möte för att samla in pengar till krigsveteraner, rapporterar CNN.

Fastighetsmiljardären, som är etta i opinionsmätningarna i både Iowa och nationellt, har krävt att tv-kanalen Fox News nyhetsankare Megyn Kelly inte ska få moderera debatten mellan de republikanska presidentaspiranterna, som direktsänds av Fox i samarbete med Google.

Fox vägrade vika sig för presidentaspirantens krav, och Trumps kampanj gav då besked om att han i stället ska vara värd för ett evenemang för att samla in pengar till krigsveteraner i Iowa, där den amerikanska primärvalssäsongen drar i gång på måndag. Enligt CNN har han nu anlänt till mötet, och han kommer inte att delta i debatten med de andra aspiranterna.

"Genomtänkt attack"

Trumps attack på Fox News är – i likhet med hans angrepp på mexikaner, muslimer och senator John McCain – inte slumpartade och känslostyrda utan noga genomtänkta för att försöka vinna ökat stöd bland konservativa som inte längre dyrkar Fox News på samma vis som tidigare, skriver CNN på sin hemsida med hänvisning till konservativa bedömare och kampanjstrateger.

Konflikten mellan Trumpkampanjen och Fox sträcker sig tillbaka till en debatt i augusti då Kelly frågade presidentaspiranten om hans kvinnosyn. Det ledde till en infekterad ordväxling, och Trump har nyligen hävdat att Kelly är partisk och inte skulle behandla honom rättvist.

Satiriskt uttalande

Fox News svarade med ett satiriskt uttalande om att tv-kanalen hört från hemliga källor att varken Irans högste ledare eller Rysslands president planerar att behandla Trump rättvist om han blir vald till USA:s president. Uttalandet ska dock bara ha spätt på presidentaspirantens ilska mot tv-kanalen och Kelly.

– Megan Kelly är tydligen väldigt skärrad. Donald är en känslig själ, skojade Ted Cruz innan debatten började.

Cruz, senator för Texas, ligger tvåa i opinionsmätningarna i Iowa och nationellt, enligt Real Clear Politics sammanställning. I debatten, som hålls i Iowas delstatshuvudstad Des Moines, får han sällskap av Floridasenatorn Marco Rubio, förre neurokirurgen Ben Carson, tidigare Floridaguvernören Jeb Bush, New Jerseys guvernör Chris Christie, Ohioguvernören John Kasich och Rand Paul, senator för Kentucky.