Nyheter Världen

Trump stödjer ingen utom sig själv

Republikanernas presidentaspirant Donald Trump under en utfrågning med CNN.
Republikanernas presidentaspirant Donald Trump under en utfrågning med CNN.

Republikanen Donald Trump, som leder stort i kampen om att bli presidentkandidat, backar nu från ett tidigare löfte om att stödja partiets kandidat om det skulle bli någon annan än han själv, ett tecken på ökad spänning mellan honom och rivalen Ted Cruz.

Trump har likt de andra kandidaterna lovat att stödja den kandidat som till sist vinner kampen om presidentkandidaturen. Det sågs i höstas som ett viktigt klargörande som gav honom trovärdighet inom partiet. Men nu backar han alltså från lojalitetslöftet.

– Nej, det gör jag inte längre, svarade Trump på medieföretaget CNN:s fråga om han kommer att stödja Republikanernas kandidat i presidentvalet i november, oavsett vem det blir.

Texassenatorn Cruz som ligger på andra plats i jakten på partiets nominering valde att ducka frågan helt och riktade i stället in sig på att gå till angrepp mot Trump.

– Låt mig ge min lösning, Donald kommer inte att bli partiets kandidat. Vi kommer att slå honom.

Trump säger att han klarar sig utan stödet från Cruz.

– Jag vill inte ha hans stöd, jag behöver inte hans stöd.

Den tredje republikanske presidentaspiranten, Ohioguvernören John Kasich, gav också ett trevande svar om han stödjer löftet till partiet. Han säger att han först vill se hur "detta slutar".

Läs också