Nyheter Toppnyheter

Trump tappar fart i USA-val

Ted Cruz, här på ett valmöte i Wichita, tog hem den republikanska segern i Kansas och Maine.
Ted Cruz, här på ett valmöte i Wichita, tog hem den republikanska segern i Kansas och Maine.

Den senaste primärvalsrundan blev inte den promenadseger för Donald Trump som många förutspått. Den kontroversielle affärsmannens retorik och partietablissemangets mobilisering mot honom kan ha spelat in, tror en USA-kännare.

Texassenatorn Ted Cruz triumferade efter att ha snuvat Trump på den republikanska segern i två av fyra delstater under "superlördagen".

– Vad vi ser är att vi nu skiftat momentum, sade Cruz efter segern i Kansas.

Han tog även hem Maine, medan Trump vann i Kentucky och Louisiana. I det demokratiska lägret vann Vermontsenatorn Bernie Sanders, som kallar sig själv demokratisk socialist, nomineringsmötena i både Kansas och Nebraska. Hillary Clinton fick nöja sig med seger i Louisiana.

"Ingen promenad"

– Det är ett spännande resultat! Vissa var oroliga för att Trump efter framgångarna under supertisdagen skulle fortsätta ta de flesta delstaterna, och samma med Clinton. Men det här visar att deras utmanare lever kvar och att det inte blir någon enkel promenad för någon av dem, säger pr-konsulten och statsvetaren Elizabeth Walentin.

Hon tror att den hätska tonen och låga nivån i den senaste debatten mellan de republikanska presidentaspiranterna, där Trump fick mycket uppmärksamhet för ett skämt om sin penis, liksom det republikanska etablissemangets attacker mot Trump kan ha gett utslag.

– Det är svårt att mäta hur sådant påverkat väljarna. Men det är intressant att han plötsligt inte vinner alla delstater.

Ny "supertisdag"

Den stora förloraren på den republikanska sidan var Marco Rubio, som av många ses som den kandidat som skulle ha störst chans att ena det splittrade partiet.

– Marco Rubio hade en väldigt, väldigt dålig natt och jag personligen skulle be honom hoppa av. Jag vill ha Ted (Cruz), en mot en, sade Trump.

Nu väntar en drabbning nästa tisdag, som med många stora delstater kan bli avgörande för vem som blir Republikanernas presidentkandidat.

Carlos Osorio/AP/TT
Bernie Sanders, här framför supportrar i Michigan, vann Demokraternas nomineringsmöten i delstaten Kansas och Nebraska.
Brynn Anderson/AP/TT
Republikanske presidentaspiranten Donald Trump, här i Orlando, tog hem segern i Kentucky och Louisiana.