Nyheter Toppnyheter Ekonomi

Trump tar hjälp av klimatskeptiker

Republikanen Mitt Romney föreslår att Donald Trump ska diskas om han inte offentliggör sina skattedeklarationer. Arkivbild.
Republikanen Mitt Romney föreslår att Donald Trump ska diskas om han inte offentliggör sina skattedeklarationer. Arkivbild.

En trogen klimatskeptiker ska hjälpa Donald Trump med sin energipolitik.Samtidigt föreslår Mitt Romney att Trump ska diskas från den amerikanska presidentvalskampanjen om han inte offentliggör sina deklarationer.

På fredagen bad Donald Trump republikanen Kevin Cramer om hjälp att sätta ihop ett faktaunderlag till den energipolitik som han vill vinna presidentvalet i november på.

Kevin Cramer är en av USA:s mest ivriga och trofasta anhängarna av olje- och gasutvinning. Han är dessutom en klimatskeptiker.

Skatt en privatsak

Tidigare under fredagen hamnade Trump i blåsväder efter att återigen ha vägrat svara på när han planerar att offentligöra sina skattedeklarationer.

– Det angår er inte. Före 1976 så gjorde inget det. Det brukade vara en privat sak, sade multimiljonären i en intervju i tv-programmet Good Morning America.

Det är kutym i USA för presidentkandidater att offentliggöra sina deklarationer. Donald Trump har gång på gång uppmanats att göra det, och varje gång vägrat.

Tidigare har han enligt Reuters lovat att offentligöra deklarationerna i sinom tid, men när det stod klart att alla de andra republikanska kandidaterna hoppat av har han svängt i frågan. I veckan förklarade Trump att det troligtvis inte kommer att ske innan presidentvalet i november.

"Tickande bomb"

Nu hårdnar kritiken mot Trump från Demokraterna och även inifrån det egna ledet. Den förre presidentkandidaten och republikanen Mitt Romney vill att Trump ska diskas som presidentkandidat om han fortsätter att vägra.

"Det finns bara en logisk förklaring till Trumps vägran att offentligöra sina deklarationer: Det finns en tickande bomb i den", skriver Romney i ett uttalande på sin Facebook-sida.

Läs också