Nyheter Världen

Trump till attack mot paret Clinton

Donald Trump. Arkivbild.
Donald Trump. Arkivbild.

Den republikanske presidentaspiranten Donald Trump trappar upp angreppen mot paret Clinton och hävdar bland annat att expresident Bill Clinton "misslyckades rejält" med att hjälpa hustrun 2008.Hillary Clinton har ett kraftigt opinionsövertag i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat.

I ett inlägg på mikrobloggen Twitter skriver fastighetsmagnaten Trump att Bill Clinton "var hemsk, misslyckades rejält och kallades rasist", när han skulle hjälpa Hillary Clinton att kampanja 2008.

– Han gjorde mycket dåligt i från sig och nu använder de honom igen. Han skjutsas ut, vi får se vad som händer, säger Trump om Clinton till tv-kanalen NBC.

"Spelar kvinnokort"

I ett tidigare inlägg gjorde Trump en poäng av vad som förmodligen syftar på skandalen med Bill Clintons affär med Vita hus-praktikanten Monica Lewinsky.

"Hillary har fel om hon tror att hon kan släppa sin make lös, med hans förfärliga rykte om att utnyttja kvinnor, samtidigt som hon spelar kvinnokortet mot mig", twittrade Trump.

Bakgrunden är att Hillary Clinton i en intervju sagt att Trump har "en förkärlek för sexism", och att Bill Clinton nu ska delta i hennes kampanj för att bli USA:s första kvinnliga president. Hennes anklagelser om sexism kom efter att Trump använt vulgärt språk för att beskriva hennes nederlag mot Barack Obama i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat 2008.

­– Hon var favorittippad, men hon blev "schlonged" (en böjning av slangordet "schlong", som på jiddisch betyder penis), sade Trump på ett valmöte.

Båda leder stort

Utspelen kan ses som en vink om hur retoriken kan komma att låta nästa höst, inför presidentvalet den 8 november. Både Trump och Clinton leder stort i opinionsmätningarna i kampen om respektive partis presidentkandidatur. Clinton stöds av 55,3 procent av de demokratiska väljarna medan 35,6 procent av republikanerna vill se Trump som partiets kandidat, enligt oberoende Real Clear Politics sammanställning.

Jim Cole/TT/AP
Hillary Clinton. Arkivbild.