Nyheter

Trump till hårt angrepp mot Clinton

Republikanernas presidentkandidat i samband med sitt tal vid partikonventet i Cleveland.
Republikanernas presidentkandidat i samband med sitt tal vid partikonventet i Cleveland.

Nya angrepp mot Hillary Clinton och löften om att återställa lag och ordning i USA liksom övriga världen.Det var huvudinnehållen i Donald Trumps tal – det första som Republikanernas presidentkandidat.

Entrén var effektfull. Presenterad av sin dotter Ivanka klev Trump ut på scenen, till stående ovationer, för att för första gången som Republikanernas presidentkandidat hålla tal.

Det blev över en dryg timme långt, där jublet var gränslöst vid flera tillfällen.

Som högst var det när Trump gick till angrepp mot sin konkurrent, Demokraternas kandidat Hillary Clinton, och svingade vilt som så många gånger förr under sin kampanj.

– Amerika är betydligt mindre säkert – liksom hela världen – än när Obama tog beslutet att låta Hillary Clinton ansvara för USA:s utrikespolitik, sade Trump bland annat.

I talet gav han i praktiken Clinton skulden för såväl terrorrörelsen IS framfart, den instabila situationen i Irak såväl som i Egypten och som förväntat – attacken mot USA:s konsulat i Benghazi 2012 då fyra amerikaner dödades, bland andra USA:s ambassadör.

– Det här är arvet efter Hillary Clinton. Död, förstörelse och svagheter, sade Trump om världsläget.

Ena partiet

Just angreppen mot Clinton ses av många som ett sätt att försöka ena ett oerhört splittrat republikanskt parti mot en gemensam fiende.

Därför har också merparten av talarna under Republikanernas konvent lyft fram hur "ohederlig" Clinton är.

När Trump talade började också publiken att åter igen ropa, "Sätt henne i fängelse", en syftning på hur Clintons hantering av hemligstämplade mejl under tiden som utrikesminister. Trump valde sin vana trogen att gå utanför det ursprungliga manuskriptet och eldade också på publiken i en, för första gången på fyra dagar, fullsatt arena.

Hillary Clinton twittrade i sin tur under talet: "Vi är bättre än detta".

Innan Trump klev av scenen i Cleveland hann affärsmannen även ta upp hur väl lämpad han är att skapa jobb i USA, hur frihandelsavtal ska stoppas, försvaret rustas upp och framför allt – hur han ska skärpa kraven på invandrare – förslag som gav jubel och applåder.

– Vi ska bygga en framgångsrik mur mot gränsen för att stoppa olaglig invandring, stoppa gängen, våldet och förhindra att droger kommer in i vårt samhälle, sade Trump.

– Jag kommer bara att tillåta människor in i vårt land som älskar vårt folk. Vi ska ha ett immigrationssystem som gagnar det amerikanska folket.

Stoppa våldet

Att just lag och ordning skulle vara ett betydande ämne för talet var väntat med tanke på de polisskjutningar som inträffat i såväl Dallas som Baton Rouge de senaste veckorna.

– Jag har ett meddelande till er. Våldet och brottsligheten som i dag påverkar vår nation kommer snart att få ett slut. Med start den 21 januari 2017, dagen efter det att jag svurit eden som president, kommer amerikaner äntligen att vakna upp i ett land där lagarna efterlevs, sade han.

Avslutningen blev också en upprepning av den fras Trump använt under sin kampanj: nämligen: "Gör Amerika framgångsrikt igen".

– Jag är med er – det amerikanska folket, sade Trump.

Om detta är besvarat avgörs vid presidentvalet den 8 november.

Evan Vucci/TT/AP
Donald Trump.
Paul Sancya/AP/TT
Jubel efter Trumps tal.
Matt Rourke/AP/TT
Konfetti efter talet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset