Nyheter Världen

Trump till Skottland i hett läge

Donalt Trump besöker Skottland mitt under brexit-omröstningen. Arkivbild
Donalt Trump besöker Skottland mitt under brexit-omröstningen. Arkivbild

Republikanernas Donald Trump lämnar i veckan den heta politiska striden i USA för att landa i den överhettade politiska striden i Storbritannien. Officiellt ska miljardären och presidentaspiranten återinviga en av sina golfbanor, men han ska också hålla presskonferens dagen efter brexit-omröstningen.

Donald Trump har gjort klart att han i torsdagens omröstning skulle rösta för att Storbritannien lämnar EU av flera skäl, främst för att minska byråkratin. "Men jag är inte brittisk medborgare och det är bara min åsikt", har han tillagt.

Enligt schemat ska affärsmannen återinviga sin golfbana Trump Turnberry Resort i Skottland på fredagsförmiddagen och innan dess blir det presskonferens på samma plats, uppger amerikanska medier. Då har det bara gått ett par timmar efter att resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU meddelats, och det är ingen vågad gissning att det blir ett av pressträffens teman.

De senaste månaderna har både premiärminister David Cameron och Londons nyvalde borgmästare Sadiq Khan riktat mycket hård kritik mot Donald Trump för bland annat hans uttalanden om muslimer.

I Skottland höjs dock röster för att Trump ska behandlas vänligare. Hans bolag har ju trots allt lagt ner motsvarande tre miljarder kronor på att fräscha upp den anrika Turnberry-banan, konstaterar tidningen Herald Scotland i en ledare.