Nyheter Toppnyheter

Trump vinner – Cruz hoppar av

Republikanernas Ted Cruz avslutar sin kampanj
Republikanernas Ted Cruz avslutar sin kampanj

Republikanernas presidentaspirant Donald Trump tog hem Indiana, och Ted Cruz avbröt sin kampanj efter den förkrossande förlusten.

De senaste veckornas framgångar för Trump blev för mycket för Cruz.

– Vi gav allt vi hade men väljarna valde en annan väg. Så med ett tungt hjärta men med gränslös optimism på lång sikt för vår nation, så avslutar vi vår kampanj, sade Cruz till anhängare i Indianapolis, uppger CNN.

Med Cruz borta och med Kasich kvar som enda rival, ser Trumps väg till presidentkandidaturen betydligt rakare ut.

– Jag har sagt hela tiden att jag skulle fortsätta så länge det fanns en möjlig väg till seger. I kväll, måste jag tyvärr säga att den vägen har stängts, sade Cruz.

Nu kvarstår endast John Kasich som Trumps utmanare. Han lovar att fortsätta sin kampanj tills en kandidat når de 1 237 delegater som behövs för att vinna partiets presidentrace, uppger Politico.

"Tack Indiana, vi har just utsetts till vinnare. Vi har vunnit i varje kategori. Ni är väldigt speciella människor – jag kommer aldrig att glömma!" twittrade Trump efter beskedet att han vinner i industristaten Indiana.

När 74 procent av rösterna var räknade hade han fått 52,7 procent av rösterna mot tvåan Ted Cruz på 36,9 procent. John Kasich låg samtidigt på 7,8 procent.

På den demokratiska sidan var det betydligt jämnare. När 63 procent av rösterna var räknade hade Bernie Sanders 53,2 procent medan Hillary Clinton hade 46,8.

57 republikanska och 83 demokratiska delegater står på spel i industristaten, vilket innebär att varken Trump eller Clinton kan få alla röster de behöver för att säkra kandidaturen.

Charles Rex Arbogast
Republikanernas Donald Trump tog hem Indiana. Arkivbild.
Paul Sancya
Demokraternas Hillary Clinton. Arkivbild.