Nyheter Världen

Trumps kampanjchef Manafort avgår

Donald Trump förlorar sin kampanjchef Paul Manafort. Arkivbild.
Donald Trump förlorar sin kampanjchef Paul Manafort. Arkivbild.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trumps kampanjchef Paul Manafort avgår. Han var en av de mest politiskt erfarna i staben runt Trump.

Manaforts avgång var inte helt överraskande då han hamnat i blåsväder i samband med en utredning om korruptionskopplingar till proryska partier i Ukraina. Tidigare i veckan blev han också förbisedd när Trump omorganiserade sin kampanjledning.

Den förre kampanjchefen var en av dem i Trumps närhet som hade störst erfarenhet av att driva politiska kampanjer. Han har tidigare varit rådgivare åt flera republikanska presidentkandidater.

Negativa rubriker

"Jag är mycket tacksam för hans stora insatser för att se till att vi är där vi är i dag, speciellt hans hjälp att leda oss genom processen vid ett konvent", skriver Trump i ett uttalande.

Förändringarna i Trumps kampanjstab har genomförts efter återkommande negativa rubriker och fallande opinionssiffror. Manafort tog jobbet som kampanjchef för två månader sedan, och bedömare trodde att hans rådgivarroll skulle leda till att Trump framstod som mer presidentlik.

Men Manafort har ifrågasatts i ett reportage i The New York Times. Enligt tidningen kan Manafort ha fått illegala betalningar på motsvarande 107 miljoner kronor från Ukrainas dåvarande proryske diktator Viktor Janukovytjs parti.

Clinton kräver fler svar

Motkandidaten Hillary Clintons talesperson konstaterade efter avgången att Manafort bara var ytterligare ett exempel på Trumps kopplingar till den ryske presidenten Vladimir Putin.

"Trump måste fortfarande svara på de frågor som hänger över hans kampanj på grund av hans benägenhet att likt en papegoja härma Putins talstolpar", heter det i ett uttalande från Clintonkampanjen.

Presidentkandidaten Trump valde själv att resa till Louisiana för att besöka offer för översvämningskatastrofen i delstaten. Minst 13 personer har omkommit på grund av översvämningarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset