Utbildning Nyheter Sverige Sverige-topp

Trygghetstänk bakom skolprotest

Föräldrar till barn i en friskola i Ronneby ville inte att eleverna skulle dela entré med flyktingbarn. Arkivbild.
Föräldrar till barn i en friskola i Ronneby ville inte att eleverna skulle dela entré med flyktingbarn. Arkivbild.

När föräldrar fick reda på att deras barn i friskolan skulle dela entré med flyktingbarn blev fastighetsägaren överöst med protester, skriver Sydöstran.

Föräldraprotester i Ronneby mot att barnen i en friskola skulle dela entré med flyktingbarn har väckt uppmärksamhet. Men enligt Thorengruppen, som driver friskolan, var orsaken till att skolan motsatte sig lösningen trygg- och säkerhetsaspekter.

– Reaktionen hade blivit exakt densamma vare sig en idrottsförening eller PRO hyrt lokalerna, mitt i skolans hjärta, säger Thorengruppens affärsområdeschef Katharina Sjögren-Edström till Sydöstran.

Skolan hade först gått med på en lösning som innebar att undervisningsverksamhet för drygt hundra nyanlända barn skulle dela entré med friskolan. Flyktingbarnen får nu i stället andra utrymmen, som dock är mindre.

Thorengruppen menar att det skulle bli svårt att garantera friskolebarnens säkerhet och trygghet om ett stort antal andra personer – elever, föräldrar och personal – skulle inhysas i samma skolbyggnad.