Sport

Tuff kamp om sista OS-platsen

Staffan Lidbeck, förbundskapten i fälttävlan. Arkivbild.
Staffan Lidbeck, förbundskapten i fälttävlan. Arkivbild.

Tre fjärdedelar av Sveriges lag i fälttävlan i OS togs ut på resultat.Ett namn återstår – men då betyder hälsan på hästen mer.– Fjärde hästen måste vara ett säkert kort, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.

På söndag morgon ska Lidbeck meddela Sveriges olympiska kommitté vem som blir den fjärde svenska deltagaren i fälttävlan i OS och vem som blir reserv.

Det står mellan en trio, som på fredag och lördag ska tävla i tyska Aachen.

– Jag kommer inte bara göra så att jag går strikt på den som är bäst just i den här tävlingen. Det kan ju naturligtvis bli så, men inte tvunget. De har ju gjort saker innan som har ett visst värde. Både plus och minus, säger Lidbeck.

Tre ryttare

Och de tre ryttarna det står mellan är:

+ Anna Nilsson.

– Hon har ju gjort bäst resultat i år, men bara en tävling (seger i juni). Lite för lite för att åka till OS. Hästen har haft alla möjliga småproblem och skulle ha säsongsdebuterat i slutet av mars.

+ Niklas Lindbäck.

– Hans häst har blandat och gett. Den har gjort några okej resultat, något mindre bra och behöver visa att formkurvan är på rätt håll.

+ Linda Algotsson.

– Hennes häst har inte heller övertygat i år, så de har lite att jobba på. Men de får göra en tävling så gott de kan och sen får jag göra en värdering.

Betydligt tuffare i Rio

Om Staffan Lidbeck bara skulle ha gått på resultat hade Anna Nilsson redan varit uttagen som det fjärde namnet.

– Men vi måste ha tre hästar som står på friska ben sista dagen i Rio, som ju är ett betydligt tuffare ställe med fysiskt mycket hårdare krav än uttagningstävlingarna. Så därför får det inte finnas några hälsomässiga frågetecken på den fjärde hästen jag tar ut. Fjärde ryttaren är ju den i laget som ändå är den resultatmässigt svagaste länken.

Sedan tidigare är Sara Algotsson, Frida Andersén och Ludwig Svennerstål klara för det svenska dressyrlaget i OS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset