Nyheter Världen

Tuff kritik mot polsk regering

Regeringspartiet Lag och rättvisa slår ifrån sig kritiken mot lagändringar som införts i Polen. Här landets premiärminister Beata Szydlo. Arkivbild
Regeringspartiet Lag och rättvisa slår ifrån sig kritiken mot lagändringar som införts i Polen. Här landets premiärminister Beata Szydlo. Arkivbild

Demokratin undermineras i Polen, varnar Europarådets så kallade Venedigkommission i tuff kritik mot den polska regeringens åtgärder mot landets författningsdomstol.

Kritiken – som läckt ut redan på förhand – går bland annat ut på att domstolens arbete blir ineffektivt sedan regeringen utökat antalet domare som behövs för att ge utslag och förändrat sättet för hur olika fall tas upp.

"Försvagandet av domstolens effektivitet underminerar demokratin, mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper", heter det bland annat i ett pressmeddelande från Europarådet.

Rapporten kommer att ligga till grund för EU:s fortsatta agerande i sin prövning av hur rättsstatsprinciperna upprätthålls i Polen. I värsta fall riskerar Polen att bli av med sin rösträtt i EU-sammanhang.

Regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) – som införde förändringarna strax efter parlamentsvalet i höstas – slår dock ifrån sig.

– Demokratin är i väldigt bra skick: det sker demonstrationer, möten och protester. Vi skickar inte fram polisen att skjuta på folket, de får uttrycka sina åsikter. . . Venedigkommissionens åsikt är inte bindande. Vi kan bry oss om den – men vi behöver inte, säger Beata Kempa, kanslichef hos premiärminister Beata Szydlo, till tv-kanalen TVP enligt Reuters.

Läs också