Sport

Tuff kvartsfinal för Sverige

Linn Blohm är mittnian i Sveriges försvar som ska försöka stoppa norska handbollsdamerna i kvartsfinalen.
Linn Blohm är mittnian i Sveriges försvar som ska försöka stoppa norska handbollsdamerna i kvartsfinalen.

Hur tusan kan man stoppa de regerande OS-, VM- och Europamästarna Norge i en OS-kvartsfinal?Fan vet.Bäst vi kollar med nyckelspelaren Linn Blohm.

Ska det svenska damlandslaget i handboll ha någon chans mot norskorna gäller det att Linn Blohm dominerar på linjen, både defensivt och offensivt.

Det kommer nämligen gå tufft till.

– Ja, det ska smälla på från början. Vi måste vara hårda i försvaret. De kan bli lite griniga om det inte går som de vill, de är inte vana att bli så hårt pressade. Vi ska smälla på hårt från början, så kanske vi kan få dem lite ur balans, säger hon.

– Och vi måste göra mål i alla lägen. De har otroligt duktiga målvakter, även om de kanske inte har presterat så bra i det här mästerskapet, men alla vet hur bra de är. Vi måste göra mål på våra lägen. Det blir otroligt viktigt.

Stoppa "flowet"

Linn Blohm är mittnian som formades om till linjespelare när hon kom till landslaget, och har gjort det så pass bra att hon blivit kvar där.

Nu är 24-åringen från Ingarö utanför Stockholm en av de viktigaste pusselbitarna för att få stopp på de på pappret överlägsna norskorna.

– Det är ett lag som har jättemycket medaljer och erfarenhet bakom sig. Det är ett lag med självförtroende, och vet vad de ska göra i speciella situationer. Vi har mött dem många gånger, vi känner spelarna utan- och intill och vi spelar med dem i våra klubblag. Vi måste få stopp på deras fart. Får de "flow" så kör de bara över oss.

TT: Hur ska ni förhindra att de får det där "flowet"?

– Först och främst ska vi inte göra några tekniska fel. Vi ska göra mål på våra chanser, förminska alla misstag, så vi hinner springa hem och de inte kan få de snabba kontringarna. De är väldigt bra på att straffa en också. Om vi skjuter, och de får en lätt räddning eller att vi passar bort bollen, så får vi en kontring i baken direkt. Det gäller att vara noggrann i allt vi gör, både i försvar och i anfall.

Låsa norskorna

– Och sen gäller det att sätta stopp på dem. När de är i anfall så gäller det att vi låser dem ofta, då hackar det lite för dem. De vill gärna spela nära också så att de drar på sig spelare och kan spela vidare. Då är det extra viktigt att man får stopp på dem så de inte får bollen vidare till nästa spelare.

TT: Är det inte en otacksam roll att vara linjespelare?

– Det kan verka så för någon som inte är så van med att titta på handboll. Men man gör väldigt mycket som linjespelare. Även om inte jag får några bollar eller gör några mål så skapar jag lägen åt andra. Om vi har en skytt, som till exempel Linnea Torstensson, så kan jag lägga mig mellan två försvarsspelare, och då kan de vara osäkra på vem som ska gå upp och stöta. Om jag känner att hon till höger är på väg upp, så kan jag trycka lite på henne, då blir hon osäker. Man ligger och fiskar lite emellan, och då kan det bli skottläge. Man har ju lite småtricks för sig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset