Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Tuff prislapp på kyrkans medlemsras

Sommarens kraftiga medlemstapp hos Svenska kyrkan, här domkyrkan i Göteborg, slår också ekonomiskt. Kyrkan går miste om skatteintäkter på 38 miljoner kronor. Arkivbild.
Sommarens kraftiga medlemstapp hos Svenska kyrkan, här domkyrkan i Göteborg, slår också ekonomiskt. Kyrkan går miste om skatteintäkter på 38 miljoner kronor. Arkivbild.

Svenska kyrkans medlemsras efter avslöjandena om vidlyftig representation har nu fått en prislapp. Kyrkan går miste om 38 miljoner per år efter sommarens stora tapp.

– Det är enormt mycket pengar, och en allvarlig sak i sig att vi får så mycket mindre intäkter att använda till diakonalt arbete, konsertverksamhet, gudstjänstfirande, barngrupper och underhåll av våra vackra kyrkor över hela landet, säger Erika Brundin, ställföreträdande generalsekreterare i Svenska kyrkan.

Naturlig reaktion

Förra månaden förlorade kyrkan drygt 5 100 medlemmar, den hittills högsta julisiffran. I juni begärde över 13 300 personer utträde, mot omkring 3 000 en normal junimånad.

Det historiskt stora medlemsraset ses som en reaktion på avslöjandena i Aftonbladet och Sveriges Radio om vidlyftiga tjänsteresor och privatresor där kyrkan betalat för lyxiga hotellövernattningar.

Två chefer togs ur tjänst och en oberoende utredning av utlandsverksamheten inleddes. På detta kommer nu röda siffror i medlemsstatistiken, som väcker förstämning på olika håll.

– Det är självklart tråkigt, men naturligt att folk reagerar när sådant här kommer fram, säger Peter Lindvall, stiftsprost och avdelningschef på staben vid Skara stift.

– Nu måste vi fortsätta att bygga goda relationer och det har vi ju normalt sett, inte minst i lokalsamhället. Men det är inget som är givet.

Tunnare band

För Erik Sidenvall, enhetschef på stiftskansliet i Växjö, är medlemsraset en ledsam påminnelse om de ofta svaga banden till kyrkan.

– Vi har många medlemmar som visserligen har en koppling till Svenska kyrkan, men den är inte så djup. I slutänden behövs det inte mycket för att man ska välja att lämna, säger han.

– Kopplingen mellan samhälle och kyrka har varit stark, och vi har många som naturligt känner att det här är deras kyrka, men ju längre tiden går desto tunnare blir banden.

Erika Brundin ser allvarligt på medlemsraset, men ännu allvarligare på det förtroendetapp som kan läsas in.

– Det blir jätteviktigt för oss att återvinna förtroendet. Det är den viktigaste aspekten för oss, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset