Nyheter Sverige

Tuff start för manvargar utan mamma

De två små manvargarna Rata och Arken har haft en tuffare start i livet än de flesta. När mamman dog bara dagar efter födseln blev ett gosedjur deras trygghet i lyan på Nordens Ark i Bohuslän.

Tom Nilsson/Nordens ark

– När tiken var borta drog sig valparna runt i lyan och letade efter något varmt. Min sambos dotter skänkte sin gamla gosevarg som hon fick när hon var liten. Den lades in i lyan och valparna låg kloss intill den och sparade massor av energi, säger Camilla Schratz, djurvårdare, som haft drygt två intensiva månader ihop med de två pälsbollarna.

Tiken Rata och hannen Arken fick sex dagar av di och trygghet hos mamman. Den 18 december avled hon av tumörer i tarmarna.

►LÄS MER: Ovanliga katter sötchockar sverige

– Hon gick ut på förmiddagen, lämnade lyan för att dö. Vi tror att det sista hon gjorde var att mata valparna för de hade ganska runda magar när vi gick in till dem, berättar Camilla Schratz.

Stora resurser sattes in för att hålla valparna vid liv, på plats i parken. En handfull ur personalen alternerade mellan att mata djuren och massera deras magar för att de skulle kunna bajsa, något som mamman annars gör. En enklare variant hade varit att placera valparna hemma hos en djurvårdare.

– Det hade varit jättemycket lättare att vakna klockan två på natten och gå till badrummet och mata två valpar än att sätta sig i en kall bil och åka till jobbet. Men för deras skull behöll vi dem i lyan, där pappan fanns i närheten och där de var vana vid bakteriefloran.

LÄS MER: Unikt BB för ekbockar på Nordens ark

Vargvalparna mår nu bra och ökar i vikt. Mjölkersättning har ersatts av kalv- eller hönsfärs blandat med äggula, rapsolja och mineraler. Valparna är nyfikna, går försiktigt utanför lyan och hälsar på pappan där han ligger på vakt.

Kanske kan valparna och pappan visas för besökare om några veckor. Men som så mycket annat kring manvargsvalparna är det osäkert.

– Hela den här resan har varit lite grann rita-gissa-spring, konstaterar Camilla Schratz.

Exakt hur kär blir man?
– Jag skulle kunna vara professionell och säga "inte ett dugg, det här är bara ett jobb". Jag kan också fortsätta att vara professionell och säga precis som det är, att man blir naturligtvis dökär.