Sport

Tuff utmaning för Kallur i EM

Susanna Kallur är klar för friidrotts-EM.
Susanna Kallur är klar för friidrotts-EM.

Susanna Kallur är uttagen till EM i Amsterdam.Hennes första internationella mästerskap sedan OS i Peking 2008.Men det kan bli riktigt tufft då hennes sköra högerben kan tvingas klara tre lopp på två dagar.– Det är ytterligare en utmaning. Men det måste jag klara av för att ha i ett kommande OS att göra, säger Susanna Kallur.

Samtidigt signalerar förbundskaptenen Karin Torneklint att Susanna Kallur kanske redan kan vara OS-klar, trots att hon inte har sprungit under kvaltiden 12,80:

– Den tiden är satt av SOK (Sveriges olympiska kommitté). Sanna sprang på 13,00 i torsdags vilket räcker för att överhuvudtaget få springa OS. Jag kommer att nominera henne som en topp åtta-kandidat. Mycket därför att frånvaron av de ryska friidrottarna förändrar konkurrenssituationen. Sedan får SOK att avgöra om de godkänner min nominering.

Rensa hjärnan

När Susanna Kallur hör detta säger hon:

– Efter sådana här dagar, när det pratas så mycket kvaltider, gäller det att rensa hjärnan och fokusera sig på det som är viktigt i de kommande loppen. Då ska jag innan start vara helt närvarande i nuet och inte tänka på vad som händer efter 101 meter. Därefter får vi se vilken tid det blir. När det gäller tider är det 12,80 som gäller för mig.

Susanna Kallur har nu två tävlingar med tre eller fyra lopp på sig för att klara SOK:s kvalgräns.

Drömscenario

På lördag springer hon i finländska Kuortane och i början av juli blir det EM i Amsterdam.

– Detta var det drömscenario som jag som min tränare Torbjörn Eriksson satte upp när vi planerade säsongen, säger Susanna Kallur, som är märkbart glad över att hennes kropp tillåter en tävling redan på lördag.

– Kroppen känns helt bra efter loppet i torsdags. Jag har inga problem, säger hon.

Men det kan bli en extra utmaning i Amsterdam för henne.

De tolv som gjort de bästa tiderna den här sommaren går direkt till semifinal. Just nu är Susanna Kallur rankad som 14:e löpare vilket innebär att hon måste klara ett försök dagen innan semi- och final. Klarar hon tre lopp på två dagar?

– Det är något som jag verkligen funderat mycket på. Men EM är en bra förberedelse inför ett eventuellt OS och jag behöver flera lopp. Dessutom handlar det ju om ett EM och det kan man inte tacka nej till. Jag är tacksam för att få vara med, säger Susanna Kallur, som skrattar och tillägger:

– Jag kanske redan på lördag kvalificerar mig till att bli bland de tolv bästa inför EM. Samtidigt skulle det innebära att jag får ett lopp mindre att klara OS-kvaltiden på. Det är mycket som kan hända.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset