Sport

Tuff utmaning väntar i OS

Per Johansson var förbundskapten för handbollsdamerna i OS 2012. Bara fyra damer återstår från hans OS-trupp. Arkivbild.
Per Johansson var förbundskapten för handbollsdamerna i OS 2012. Bara fyra damer återstår från hans OS-trupp. Arkivbild.

För fyra år sedan tog Sverige noll poäng i OS i London och skriverierna kom mest att handla om att handbollsdamerna träffat Usain Bolt.Nu väntar en tuff uppgift för det – i OS-sammanhang – orutinerade svenska laget.– Vi kommer vara där i nog tid innan så folk kommer nog att ha lugnat ner sig när det väl drar igång, säger Linnea Torstenson.

Ett OS beskrivs ofta som det största en idrottare kan få uppleva. Och med det kommer också vissa problem.

– 2008 hade vi gigantiska problem just med acklimatiseringen. Vi var bättre på det 2012 även om resultaten blev som de blev. De spelarna som har erfarenhet och varit med om det tidigare kommer att ha en stor roll, säger Per Johansson, tidigare förbundskapten för handbollslandslaget som var med 2012 och även 2008, men då som assisterande.

Bara tre spelare i den nuvarande svenska landslagstruppen har spelat OS-turneringar tidigare: Linnea Torstenson, Isabelle Gulldén och Johanna Ahlm.

Trion fanns med både 2008 och 2012. 2012 kom även Angelica Wallén till slut med efter att först ha varit reserv, men hon spelade sparsamt.

Utan ledning

– Man pratar mycket om hur det är att vara med på ett OS. Man fixar det. Det är bara ashäftgt när man går in där och det får man väl tycka och njuta av det. Men sen när man går in på 20x40 så står ju samma gamla ryssar och montenegriner där på andra sidan ändå, så det är nog inte några problem, säger Torstenson.

– Det med Bolt, det blev som det blev. När vi hade gjort ett så dåligt OS så blev det vad som spreds i pressen. Det var väl som det var. Så får väl vi tycka vad vi vill om det.

OS blir en utmaning även för landslagsledningen – hur den än kommer att se ut. Sverige står nu utan förbundskapten med mindre än ett halvår kvar till turneringsstart.

Helle Thomsen kontrakterades bara över OS-kvalet, efter att Thomas Sivertsson fick sparken i januari. Många spelare har uttryckt att de vill ha Thomsen kvar, men hon själv tvekar om det går att få ihop med tränaruppdraget i daska Midtjylland.

Öppnar för comeback?

– Det är ju en situation man från förbundets sida har satt sig själv i när man sparkade Sivertsson. Jag tror att Helle kommer stå där till slut, säger Per Johansson.

– Annars får de väl slänga in mig och "Bagarn" (Magnus Johansson) igen.

Duon jobbade tillsammans med landslaget 2008–2011, med EM-silvret 2010 som största framgång.

TT: Skulle du vara sugen på det?

– Nja, det var väl mest lite humor.