Nyheter Ekonomi Världen

Tuff vår väntar Rutte i EU

EU:s permanente ordförande Donald Tusk i samspråk med Nederländernas premiärminister Mark Rutte vid det senaste EU-toppmötet i Bryssel. Vid årsskiftet tar Nederländerna över ordförandeskapet i EU. Arkivbild.
EU:s permanente ordförande Donald Tusk i samspråk med Nederländernas premiärminister Mark Rutte vid det senaste EU-toppmötet i Bryssel. Vid årsskiftet tar Nederländerna över ordförandeskapet i EU. Arkivbild.

Flyktingkris, brexit och svajigt stöd på hemmaplan – premiärminister Mark Rutte får ett tufft halvår när Nederländerna tar över i EU.Hans regering riskerar till och med att falla.

Efter ett 2015 där kriserna avlöste varandra i Europa är Nederländernas Bryssel-ambassadör Pieter de Gooijer medvetet försiktig.

I stället för att utlova nya stora initiativ eller givna framsteg i pågående frågor under Nederländernas halvår som ordförandeland så varslar han om att flexibilitet blir ett nyckelord.

– Alla vet att under ett ordförandeskap väntar också det okänt okända – det som bara dyker upp och som vi måste förhålla oss till, säger de Gooijer på ett frukostseminarium i Bryssel.

Många kriser

Redan på förhand är agendan fullspäckad. EU är djupt inne i pågående flyktingkris, med skarpa motsättningar mellan medlemsländerna om rätt väg vidare. Förhållandet till Ryssland är fortsatt uselt, med ryska sanktioner som slår hårt mot redan hårt pressade bönder i EU. Oron är stor för islamistiska terrorister, Storbritannien tvekar om sin framtid i unionen och i en rad länder finns växande stöd för partier som är uttalat skeptiska till hela EU.

Det sistnämnda gäller även i Nederländerna där Geert Wilders och hans starkt EU- och islamfientliga Frihetsparti (PVV) leder klart i opinionsmätningarna, med runt 25 procent av väljarstödet.

Folkomröstning

Det bäddar för ännu en regeringskris i vår när Nederländerna i början av april folkomröstar om EU:s handels- och samarbetsavtal med Ukraina. Själva frågan är visserligen egentligen inte kontroversiell och omröstningen är bara rådgivande. Mycket tyder dock på att många väljare snarare kommer att styras av vad de tycker om regeringen och EU i allmänhet.

– Det blir en utmaning, för som ni vet handlar folkomröstningar ofta om andra saker än den fråga som står på valsedeln, konstaterar ambassadör de Gooijer.

Avgörande år

Överlag är EU och Europa på väg in i ett par år som sannolikt får enorma konsekvenser för hela kontinentens framtid under en lång tid framöver.

Redan i februari ska det vara klart hur övriga EU-länder ställer sig till Storbritanniens förändringskrav, vilket i sin tur ska följas av en brittisk folkomröstning om fortsatt medlemskap eller inte. Därefter inleds också en oviss kamp om makten i såväl Frankrike som Tyskland inför kommande val i april respektive september 2017.

Francois Walschaerts/AP/TT
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Vid årsskiftet tar hans land över ordförandeskapet i EU. Arkivbild.