Nyheter Ekonomi Världen

Tuffa tider för Cameron

Premiärminister David Cameron får sina fiskar varma i den brittiska pressen efter avslöjandena om hans skatteplanering.
Premiärminister David Cameron får sina fiskar varma i den brittiska pressen efter avslöjandena om hans skatteplanering.

Panama och Nederländerna är knappast David Camerons favoritländer för tillfället.Storbritanniens premiärminister pressas hårt av skattesmitningsskandalen samtidigt som holländarnas nej till EU:s Ukraina-avtal ger ny kraft åt de britter som vill lämna hela EU.

Cameron får som väntat kritik på hemmaplan sedan även han dragits in i avslöjandena kring advokatfirman Mossack Fonseca i Panama och dess insatser för att skapa brevlådeföretag som kan användas av skattesmitare.

"Premiärministerns 30 000 pund i skatteparadiset", skanderar brittiska Metro på sin förstasida.

"Cameron erkänner till slut: ja, jag tjänade på skatteundvikande utlandsfonder", förklarar The Guardian – och illustrerar med en bild på en dyster premiärminister med böjt huvud.

En liten lättnad är måhända att ökända kvällsdrakarna The Sun och Daily Mail i stället ägnar större delen av sina förstasidor åt en pikant kändissexskandal.

"Hyckleri"

Cameron erkände i torsdags att han har tjänat pengar via den investeringsfond som hans far upprättade på Bahamas på 1980-talet. Han bedyrar dock att han inte har något att dölja.

"Hyckleri", säger ändå oppositionspartiet Labours andreman Tom Watson till BBC.

– Han har inte varit helt ärlig inför det brittiska folket om sina egna finansiella arrangemang ... Folk gillar inte det och de kommer att kräva betydligt fler svar från David Cameron innan den här skandalen är över, säger Watson.

Panama-härvan kommer extra olägligt för Cameron eftersom han just ska försöka få fart på stanna kvar-sidans kampanj inför Storbritanniens folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap i juni.

Nej-sägare i medvind

Läget är tufft. Lämna EU-sidan hackar på det mesta som premiärministern gör. Justitieminister Michael Gove – en av fyra i Camerons regering som kampanjar för ett utträde – fräser ilsket över att den i övrigt ja-sägande regeringen har tagit fram en 15-sidig broschyr med budskap om att det är bättre att stanna kvar.

– Ensidig propaganda, sade Gove i torsdags.

Att Nederländerna i veckan sade nej till EU:s samarbetsavtal med Ukraina har gett ytterligare medvind till anhängarna av ett "brexit". Att bara 32 procent röstade i Nederländerna oroar samtidigt stanna kvar-sidan, som tror sig missgynnas om det blir ett lågt valdeltagande även i Storbritannien.

– Den stora oron är skillnaden i deltagande mellan "stannare" och "lämnare". De är väldigt engagerade, vilket jag inte är säker på att våra anhängare är. De som vill ut vill verkligen ut – och det gör mig sömnlös om nätterna, säger en av regeringens EU-vänner anonymt till nyhetssajten Politico.