Nyheter Toppnyheter Världen

Tuffare sanktioner väntar Nordkorea

FN:s säkerhetsråd håller på tisdagen en omröstning om nya sanktioner mot Nordkorea. Arkivbild.
FN:s säkerhetsråd håller på tisdagen en omröstning om nya sanktioner mot Nordkorea. Arkivbild.

Hårdare tag mot Nordkorea väntar när FN:s säkerhetsråd röstar om nya sanktioner mot det slutna landet.Samtidigt bojkottar Nordkorea FN:s råd för mänskliga rättigheter framöver, säger utrikesministern Ri Su Yong i ett utspel.

Varken Kina eller USA accepterar ett kärnvapenbeväpnat Nordkorea. Nu har de båda länderna enats om ett sanktionsförslag, som ska läggas fram inför FN:s säkerhetsråd, med förhoppningen om att det är kraftfullt nog att hindra upprustningen.

Säkerhetsrådet skulle ha röstat om förslaget på tisdagen, men efter ett önskemål från Ryssland om ytterligare 24 timmar för att sätta sig in i utkastet, sköts omröstningen upp till på onsdag.

USA:s FN-ambassadör Samantha Power har tidigare sagt att resolutionen är "hårdare, mer omfattande" och att FN:s svar är ett av de kraftfullaste på decennier.

Sanktionerna ska täppa till ett hål i det rådande vapenembargot genom att förbjuda export och import av alla varor som på något sätt kan gynna den nordkoreanska militären.

På tisdagen riktade Sydkoreas president Park Geun-Hye i ett tv-sänt tal kritik mot grannen i norr.

– Låter vi dem vara så kommer de att fortsätta. Nordkorea måste förstå att de inte kan fortsätta styra med hjälp av kärnvapen

Presidentens ton har hårdnat sedan Nordkorea genomförde sitt fjärde kärnvapentest i januari och en robotuppskjutning i februari.

I ett utspel som ytterligare vidgar klyftan mellan Nordkorea och världssamfundet sade utrikesminister Ri Su Yong på tisdagen inför FN:s råd för mänskliga rättigheter att landet bojkottar rådets resolutioner då de används "i politiska syften".

Läs också