Nyheter Toppnyheter

Tuffare ton mellan Clinton och Sanders

De demokratiska aspiranterna Martin O'Malley (till vänster), Hillary Clinton och Bernie Sanders vid den senaste debatten i South Carolina i USA.
De demokratiska aspiranterna Martin O'Malley (till vänster), Hillary Clinton och Bernie Sanders vid den senaste debatten i South Carolina i USA.

Två veckor innan primärvalssäsongen drar igång hårdnar puckarna mellan de ledande demokratiska presidentaspiranterna Hillary Clinton och Bernie Sanders. Den frispråkige socialisten Sanders skapar stor entusiasm i väljarleden, vilket oroar Clinton.

– Man är nervös på Hillarysidan. Det sista man vill är att se en upprepning av det som hände för åtta år sedan (då Barack Obama vann nomineringsmötet i Iowa), konstaterar statsvetaren, pr-konsulten och svenskamerikanen Elizabeth Walentin.

Full av kamplust

Till skillnad från tidigare debatter, som varit förhållandevis hövliga, var den som hölls under natten till måndagen full av attacker. Clinton angrep Sanders för att ha "röstat med vapenlobbyn" och kritiserade den sjukförsäkringsreform som Sanders lanserat bara timmar före debatten. Och medan Clinton försvarade president Barack Obama i allmänhet och hans sjukförsäkringsreform i synnerhet avfärdade Sanders landets "korrupta" politiska system. Han har tidigare talat sig varm för ett välfärdssystem à la Skandinavien, med gratis sjukvård och högre utbildning.

– Egentligen skiljer de sig inte så mycket sakpolitiskt. Men det går bra för Bernie Sanders, hans opinionssiffror stiger, och det gör att vi ser mer energi och kamplust, säger Walentin.

TT: Vad attraherar väljarna med Bernie Sanders?

– Det finns alltid sug efter en progressiv person. Vi har sett det tidigare, med Howard Dean som liksom Bernie Sanders kom från Vermont.

Clinton och Trump

Det är bara två veckor kvar tills primärvalssäsongen, som syftar till att vaska fram respektive partis presidentkandidat, drar igång med nomineringsmöten i Iowa. Där har Sanders haft stark medvind i opinionsmätningarna de senaste veckorna och flåsat Clinton i nacken. Och veckan efter Iowa hålls primärval i New Hampshire, där Sanders har ett tydligt övertag över Clinton enligt Real Clear Politics sammanställning av opinionsmätningar.

Även om Clinton leder över Sanders nationellt med närmare 13 procentenheter så kritiserar vissa bedömare i USA henne för att inte skapa tillräcklig entusiasm när hon kampanjtalar. Clinton anses duktig och påläst, men hon håller sig till reglerna och överraskar inte. Om hon vinner partiets nominering och om hon får möta den ledande republikanen Donald Trump, som utmärkt sig genom förolämpningar och strategiska personliga attacker, kan hon tvingas ändra taktik. Om valet ägde rum i dag och stod mellan Clinton och Trump skulle det vara ganska jämt, visar mätningar.