Sport Sport-topp

Tufft landslag ska stoppa ryssen

Svenne Olsson, förbundskapten för bandylandslaget.
Svenne Olsson, förbundskapten för bandylandslaget.

Efter tre raka finalförluster är det ett delvis nytt bandylandslag som åker till VM.Bandykonstnärer som Daniel Andersson och Johan Esplund är borta – stora och starka David Pizzoni Elving, Joakim Andersson och Simon Jansson är med.– Man behöver inte bara finsnickrare, det behövs också några jäklar som blandar betongen, säger förbundskapten Svenne Olsson.

Analysen av de tre senaste finalförlusterna sammanfattas med att det behövs fysik, karaktär och ett mer varierat anfallsspel för att kunna rå på Ryssland i finalen.

i fjol var det nära, i 84 minuter spelade Sverige strålande – sedan rasade allt.

– Att möta Ryssland i Ryssland under ett VM är något helt annat än vad folk förväntar sig. Allting höjs två, tre snäpp mot det man är van med. Det är inte ofta välspelat, det är mer av en gladiatorkamp där fysiken och karaktären är väldigt viktig, säger Olsson, som nu gör sin första turnering som huvudansvarig.

Debutanter

Och lusten att byta ut de där silverpengarna mot ett guld är stor.

– Vad vi vill jobba med nu är att försöka behålla kontrollen av matchen, att ha ett bättre anfallsspel. Jag har sett fjolårets final två tre gånger och det finns detaljer vi kanske hade kunnat göra annorlunda om man ska vara efterklok. Nu ska vi göra allt för att det ska sluta annorlunda. Vi behöver vässa vår offensiv, ställa fler frågor till försvaret som det heter, men grunden är karaktär och hårt jobb.

Anfallarna Joakim Andersson, Vetlanda, och Simon Jansson, Västerås SK, får göra VM-debut.

Jansson är något så ovanligt som en anfallare som inte bara behärskar djupledsspelet, utan gärna tar kreativa lösningar att komma till avslut.

Jobba stenhårt

Dessutom är han lite av den "betongblandare" Svenne Olsson eftersökt.

– Jag ska in och bidra med det jag är bra på, det kommer bli en brottningsmatch i 90 minuter och vi måste jobba stenhårt när vi inte har bollen. Det ska bli jättespännande och är något jag drömt om länge, säger Simon Jansson.

VM avgörs 1–7 februari 2016, med matcher både inomhus och utomhus.