Sport Sport-topp

Tummen upp för kritiserad OS-by

Judohoppet Martin Pacek trivs i OS-byn.
Judohoppet Martin Pacek trivs i OS-byn.

Problemen i OS-byn är inte över ännu.Svenska judohoppet Martin Pacek trivs ändå.– Vi har varit i alla sorters länder i hela världen. Har man överlevt Vitryssland, Ryssland och Uzbekistan så är det här en "piece of cake".

Det blev stor uppmärksamhet när den australiska OS-truppen larmade om missförhållanden i OS-byn i Rio de Janeiro för en vecka sedan. Det handlade om vattenläckage och problem med gas och el.

Australierna vägrade helt enkelt att flytta in tills problemen var över.

Nu är situationen inte akut längre, men allt är inte löst.

– Just nu är det på så pass acceptabel nivå att vi kan bo här. Förhoppningsvis håller det sig så, säger Glenn Östh, sportchef och assisterande truppchef på Sveriges olympiska kommitté.

– Det har varit lite läckage i kranar, toaletter som inte spolar och vi ligger på och kämpar mot organisationen. Vi börjar bli välkända och ger oss inte. Det kommer några med verktygslåda med jämna mellanrum. Vi utgår från att allt ska funka när det drar i gång på fredag, säger han.

Egen stad

Drygt 15 000 bor i OS-byn, 10 500 aktiva och runt 5 000 ledare. Det är som en egen liten exklusiv stad där ingen annan släpps in. På tisdagen fick dock medier chansen att under några timmar besöka OS-byn.

I den lägenhet där judohoppet Martin Pacek bor saknas det en list till en av duscharna, vilket gör att vattnet rinner ut på badrumsgolvet.

Det rycker han på axlarna åt:

– Boendet är jättebra och lägenheterna är fräscha, tycker Pacek, medaljhopp i 100 kilo, som delar sovrum med lillebror Robin, 81 kilo.

Båda gör OS-debut i Rio.

– Jag brukar alltid dela rum med brorsan, vi har koll på allting. Det är skönt att få dela den här OS-upplevelsen med honom.

Det är olika storlekar på lägenheterna, men de flesta är för sex personer med tre sovrum. Den svenska OS-truppen består av 152 aktiva och 130 ledare som huserar på sex våningar i ett av de 17 husen.

Mötte Djokovic

På nedersta våningen finns en stor altan med pingisbord där handbollsstjärnan Isabelle Gulldén sägs dominera.

Annars går det också att koppla av med sällskapsspel, playstation eller framför tv:n i det gemensamma sällskapsrummet. Eller varför inte vid poolen alldeles bredvid huset?

Fotbollslandslagen har sina lägenheter i ett annat hus då de flyttar in och ut beroende på var de spelar matcher.

Judotruppen kom till byn i måndags och har redan sprungit på den första världsstjärnan. Men det var Martin Pacek lyckligt ovetande om:

– Jag är så dålig på ansikten, men folk säger att vi gick förbi (Novak) Djokovic i går. Jag ser inte sånt, säger han och skrattar.

TT: Är det någon stjärna du hoppas se på nära håll?

– Det är mest judofolk man sett upp till, och dem har man ju träffat på så många gånger redan. Det är klart att det finns många idrottare man tycker är coola, men de är ju som folk i allmänhet ändå.

Däremot ser han fram emot invigningen.

– Den har man sett fram emot sedan man var liten då man såg den på tv. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset