Sport

Tung final på tung säsong för Kalla

Äntligen (?) är säsongen slut för Charlotte Kalla. Arkivbild.
Äntligen (?) är säsongen slut för Charlotte Kalla. Arkivbild.

Till slut blev det som så många gånger förr den här skidvintern – Therese Johaug överst på pallen.Och Charlotte Kalla lade sista kapitlet på en tung världscupsäsong till handlingarna.– Jag hade gärna haft med mig något bra lopp på slutet, men det gick helt åt andra hållet, säger Kalla till TT efter lördagens jaktstart.

Lagkamraten Heidi Weng orkade inte stå emot norskan på den sista etappen av världscupens finaltour i Kanada. Johaug vann jaktstartsmilen i Canmore i överlägsen stil före Weng och Ingvild Flugstad Østberg.

Johaug gick ut 30 sekunder efter Weng. Det var inhämtat efter drygt tre kilometer. Hon vann till slut sin 17:e seger i vinter med över en minut.

Therese Johaug varit fullständigt överlägsen den här vintern. Hon utmanades länge av Heidi Weng i Kanada, men vann även finaltouren, liksom premiärtouren i Finland, Tour de Ski och den totala världscupen.

Tungt för Kalla

Helt i motsatt riktning har säsongen gått för Charlotte Kalla. I Marit Bjørgens frånvaro fanns förhoppningar inför världscupen om att det skulle bli en duell om tronen mellan Kalla och Johaug.

Men Kalla fick en lika tung avslutning som i så många andra lopp tidigare i vinter. Hon gick ut 5.48,4 efter Weng på den klassiska milen som tia, tappade två placeringar och ytterligare 25 sekunder.

– Det gick tungt idag. Jag såg fram mot tävlingarna här i Kanada. Jag tycker ändå att jag har krigat på bra på utifrån den form jag har haft. Jag har inte skitit i det. Det är jätteviktigt för mig att se framåt.

Resultaten uteblev

Inför denna säsong utan mästerskap satsade Kalla på att både träna och tävla mer än någon gång tidigare.

Det gav inte de resultat hon hoppades på. Även om det började hyfsat med pallpaceringar i premiären i Ruka och i Lillehammer.

– Hade jag vetat då det jag vet nu så hade jag varit supernöjd med dom loppen, säger hon.

– Jag behöver få lite distans för att kunna göra en bra utvärdering av säsongen. Jag tror det är viktigt att jag är ärlig med alla bitar, även om både jag och andra skulle vilja ha en punkt att peka på att det här är det ska jag göra annorlunda. Det är nog väldigt många olika saker som måste göras bättre.