Nyheter Världen

Tung FN-kritik mot EU

FN:s människorättskommissionär varnar för en värld av "taggtråd och murar" om länder stänger sina dörrar för flyktingar och migranter.– Europa kan lösa det här problemet, manar Zeid Ra'ad al-Hussein.

Kommissionären har redan tidigare uttalat tung kritik mot EU:s hantering av flyktingkrisen och återkommer till det när han nu är i Bryssel för möten med företrädare för EU och Nato.

Den jordanske prinsen oroar sig över de flyktingar som fastnat i norra Grekland.

– Vad vi ser är en humanitär kris. Många av de här människorna har varit med om fruktansvärda händelser i Syrien och på andra platser. Nu väntar de desperat i kalla och blöta läger med sina sjuka barn. Och EU verkar för närvarande inte ha något annat budskap att ge än "ge er iväg", säger al-Hussein på en presskonferens.

Svensk mamma

Den halvsvenske 52-åringen – mamma Margareta går under titeln prinsessan Majda – har starkt ifrågasatt den uppgörelse som EU vill göra med Turkiet om att skicka tillbaka flyktingar och migranter.

– Alla måste få en individuell prövning av hans eller hennes skyddsbehov. Annars rör det sig om automatiska återsändanden, vilket vi anser vara ett brott mot internationell rätt och EU-lag, säger al-Hussein.

Turkiet-uppgörelsen har starkt stöd från Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Men även hon poängterar att mycket återstår att fundera på.

– Det är väldigt viktigt att Turkiet uppfyller vissa kriterier. Det kan vi inte kompromissa om, sade Merkel på måndagen, enligt AFP.

Taggtråd och murar

Zeid Ra'ad al-Hussein är skarp i orden mot vad han kallar för "skamligt och vanhedrande hyckleri" från europeiska politiker på människorättssidan. Han kritiserar hårt att allt fler länder stänger sina gränser.

– Vi ser en tydlig och farlig trend – och om andra länder i världen följer med: vad kommer vi då att leva i för värld om 10–15 år? Det blir en värld där taggtråd och murar definierar relationerna mellan grannländer. Och det är inget som vi vill se, säger människorättskommissionären till TT.