Sport

Tung VM-start för hemmanationen

Tjeckiskt måljubel i segermatchen mot VM-värden Ryssland.
Tjeckiskt måljubel i segermatchen mot VM-värden Ryssland.

Publiken skapade tryck i arenan.Spelarna tog vid på isen och pressade Tjeckien.Trots det slutade Rysslands VM-premiär med en 0–3-förlust.

De ryska åskådarna i Ice Palace i Moskva försökte bära fram sina landsmän. Med skrik, applåder och skanderande av ramsan "Rossija, Rossija, Rossija" gjorde de allt i sin makt under mötet med Tjeckien i ishockey-VM.

Men Tjeckien var för starkt, för disciplinerat och för effektivt.

Disciplinerat Tjeckien

Tomas Kundratek, framspelad av Jan Kovar och Michal Kempny, satte 1–0 efter 14.48. Blott 48 sekunder in andra perioden small det igen. Roman Cervenkas 2–0-mål på Sergej Bobrovskij var ett resultat av Maxim Tjudinovs tripping-utvisning i slutet av första perioden.

– Det här blev en bra start för oss. Jag är glad över att vi fick första målet och jag tror att det här kommer att betyda mycket för vårt självförtroende, sade Vladimir Vujtek, Tjeckiens förbundskapten.

Uppförsbacken visade sig sedan vara för brant för förbundskapten Oleg Znaroks ryska gäng.

Trots ett par powerplay i tredje, blanda annat fem mot tre i 17 sekunder, och massivt tryck mot Dominik Furchs målbur lyckades inte hemmalaget få hål på Tjeckien. Närmast var Jevgenij Dadonov, vars avslut var sånär att hitta in bakom Furch men tjecken hann få ihop benskydden.

"Ingen fara"

– Vår första period var väldigt bra men vårt powerplay var inte det bästa under den här matchen, sade Znarok, som inte verkade allt för bedrövad efter förlusten.

– Nej, det är ingen fara. Det handlar bara om en match och vi kommer fortsätta som vanligt.

Med en och en halv minut kvar av matchen skickade Michal Birner in Tjeckiens tredje mål i tom bur.

För Ryssland väntar Kazakstan på söndag medan Tjeckien ställs mot Lettland redan på lördagskvällen.