Nyheter Toppnyheter

Tunga mål avgörs av USA:s HD

Demonstranter för respektive mot fri abort utanför USA:s högsta domstol. Arkivbild.
Demonstranter för respektive mot fri abort utanför USA:s högsta domstol. Arkivbild.

De närmaste veckorna ska USA:s högsta domstol sätta ner foten i en rad kontroversiella och principiellt viktiga mål. Ett av dessa kan påverka amerikanska kvinnors möjlighet att göra abort.

I juli stänger den amerikanska högsta domstolen för ett tre månader långt sommaruppehåll. Innan dess ska domstolen bland annat avgöra om delstatens Texas strikta abortlagar strider mot konstitutionen.

Lagarna i Texas, som är den näst folkrikaste delstaten i USA, säger bland annat att abortmottagningar måste hålla samma standard som kirurgiska center. Sedan de trädde i kraft 2013 har antalet abortkliniker i Texas halverats.

Heta potatisar

Enligt de politiker som införde abortlagarna är syftet med dem att skydda kvinnors hälsa. Motståndarna hävdar att de i själva verket är till för att förhindra aborter. Nu är det upp till HD att avgöra om lagarna hotar kvinnornas grundlagsfästa rättigheter.

Förutom abortmålet ska hela 18 mål avgöras av HD innan månadens utgång. Tidningen USA Today pekar ut två av dessa som särskilt heta potatisar. Det ena gäller president Barack Obamas försök att förhindra deporteringen av miljontals papperslösa invandrare. Det andra rör positiv särbehandling av svarta studenter vid University of Texas.

HD splittrad

Under domstolsförhören har HD framstått som splittrad när det gäller både abortmålet och frågan om de papperslösa. Osäkerheten om utfallet har ökat efter den konservative domaren Antonin Scalias död i februari. Sedan dess väger det jämnt bland domarna – fyra betecknas som konservativa och fyra som liberala. Det betyder att ett mål kan bli oavgjort.

Obama har hittills utan framgång försökt få senaten, där Republikanerna är i majoritet, att godkänna hans förslag på efterträdare till Scalia, Merrick Garland. Den republikanska linjen är att den som i november väljs till USA:s nästa president ska få utse den nya HD-domaren.