Sport Sport-topp

"Tungt för hockeynationen Kanada"

Winnipegs Dustin Bufuglien slåss med Ottawas Jean-Gabrier Pageau. Inget av lagen har någon chans att gå vidare till slutspel.
Winnipegs Dustin Bufuglien slåss med Ottawas Jean-Gabrier Pageau. Inget av lagen har någon chans att gå vidare till slutspel.

För första gången på 26 år blir det inget kanadensiskt lag i Stanley Cup.– Inte så bra för ligan, förstås. Och tungt för hockeynationen Kanada, säger Calgarys Mikael Backlund till Expressen.

Kanada brukar kallas för ishockeyns hemland och det har bara hänt en gång tidigare i NHL-historien att alla kanadensiska lag missat slutspelet.

Det var säsongen 1969–70.

Ottawa, det sista laget som hade chansen, besegrade Winnipeg med 2–1. Men eftersom Philadelphia vann mot Washington, 2–1 efter straffar, är allt hopp ute för Ottawa. Därmed kan backstjärnan Erik Karlsson, som leder NHL:s assistliga, och forwarden Mika Zibanejad bli aktuella för VM-spel i vår.

Sju av 30 NHL-lag kommer från Kanada, däribland legendariska klubbar som Montreal, Toronto, Edmonton och Vancouver.

– Det är helt otroligt att inget kanadensiskt lag tar sig till slutspel i år. Kanske kan det bli en väckarklocka, det ska bli spännande att se vad som händer i de lagen i sommar, säger Backlund.

Desto bättre går det för Anaheim som efter 8–3-segern över Calgary leder Pacific Division. Jacob Silfverberg gjorde två av Ducks mål, 2–0 i första perioden och 8–3-målet i den sista. Silfverberg har nu gjort 18 mål den här säsongen och tio i de nio senaste matcherna.