Nyheter Världen

Tunisiska demonstranter varnas

Arbetslösa demonstranter protesterade i Tunis på fredagen.
Arbetslösa demonstranter protesterade i Tunis på fredagen.

Oroligheterna i Tunisien har fortsatt sedan en arbetslös man omkommit efter att klättrat upp i en elstolpe. Tunisiens premiärminister Habib Essid manar till lugn, men frågan är om hans önskan lyds.

Åter igen har våldet blossat upp i Tunisien. Den senaste veckan har oroligheter spridit sig i landet och i huvudstaden Tunis har affärer bränts och plundrats, vilket lett till att undantagstillstånd införts. Mellan åtta på kvällen och fem på morgonen råder utegångsförbud.

Premiärminister Essid gör vad han kan för att kyla ned den farliga situationen. På lördagen hölls ett krismöte om situationen och i ett tv-sänt tal uttryckte Essid förståelse för demonstranterna, men varnade också för "illasinnade element" som kan infiltrera demonstrationerna.

Många gripna

Ett stort antal personer har gripits till följd av oroligheterna och enligt en talesperson för inrikesministern ska nu läget ha stabiliserat sig.

Fem år efter att diktatorn Zine El Abidine Ben Ali störtades har högljuda protester hörts mot den höga arbetslösheten och fattigdomen i landet. Läget förvärrades än mer när en 28-årig arbetslös man förra veckan elektrifierades och dog, då han under en demonstration klättrat upp i en elstolpe. Händelsen är inte olik den för fem år sedan när en grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot arbetslöshet och trakasserier från polisen – vilket blev startskottet för den så kallade Jasminerevolutionen.

Skör situation

Fanny Härgestam, journalist boende i Tunis och som även har skrivit en bok om landet, menar att läget är väldigt skört. Minsta lilla övertramp från myndigheterna kan sluta med att det går riktigt illa.

– Tunisien behöver konkreta och välplanerade åtgärder, men ännu finns ingen allomfattande strategi för att ens börja med att ta tag i de djupa ekonomiska och sociala problemen, säger hon till TT.