Nyheter Världen

Turkiet får ny premiärminister

Turkiets avgående premiärminister Ahmet Davutoglu (mitten). Arkivbild.
Turkiets avgående premiärminister Ahmet Davutoglu (mitten). Arkivbild.

Den turkiske transportministern Binali Yildirim tros bli ny ordförande i det turkiska AKP.Yildirim, som ses som en nära allierad till president Recep Tayyip Erdogan, blir därmed också Turkiets nye premiärminister, uppger partiet.

Sedan den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu i början av maj meddelade att han avgår har det spekulerats i vem som ska efterträda honom. Davutoglu lämnade sin post efter en konflikt med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som vill stärka presidentens makt.

Under torsdagen uppgav det styrande AKP att den turkiske transportministern Binali Yildirim blir den enda kandidaten till ordförandeposten i partiet. Beslutet, som fattas på en partikongress på söndag, innebär att Yildirim också blir premiärminister.

Yildirim har varit nära allierad med Erdogan i två decennier, skriver nyhetsbyrån Reuters. Hans första resa som partiordförande kommer att gå till Diyarbakir i sydöstra Turkiet, en region som drabbats hårt av våldsdåd de senaste månaderna.

– Vi ska undanröja terrorhotet från Turkiets agenda, sade Yildirim.

I samband med att Davutoglu meddelade sin avgång sade turkiska oppositionspolitiker att premiärministerbytet var en "kupp" av Erdogan och ett angrepp mot det demokratiska systemet.