Nyheter Världen

Turkiet i fokus på ministermötet

Under måndagen deltar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i ett möte i Bryssel med de andra utrikesministrarna i EU. Där ska de även träffa USA:s utrikesminister John Kerry i ett frukostmöte. Arkivbild.
Under måndagen deltar Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i ett möte i Bryssel med de andra utrikesministrarna i EU. Där ska de även träffa USA:s utrikesminister John Kerry i ett frukostmöte. Arkivbild.

EU:s utrikesministrar samlas i Bryssel i morgon och det stora diskussionsämnet kommer att vara Turkiet. Ett gemensamt fördömande av kuppförsöket kommer att bli resultatet av mötet, enligt utrikesminister Margot Wallström (S). Men kraftfullare tag efterfrågas.

Måndagens möte mellan unionens utrikesministrar var planerat sedan lång tillbaka, men får en ny inriktning efter de senaste dagarnas händelser i Turkiet. Enligt Margot Wallström kommer mötet leda till ett samlat stöd för den folkvalde presidenten Erdogan och ett gemensamt fördömande av kuppförsöket.

– Militär makt och våld är inget alternativ till den ledning som nu finns i Turkiet. Trots ambivalens inför det allt mer auktoritära styret kommer man att ställa sig bakom den folkvalda presidenten och regeringen, säger Margot Wallström till TT.

Samtidigt kommer man att uttrycka oro och betona att en demokratisk ordning måste upprätthållas, framhåller hon.

Inga varningar

Däremot kommer utrikesministrarna inte att bemöta president Erdogans antydan om att återinföra dödsstraff i landet med hot om att bromsa processerna om Turkiets EU-medlemskap, tror Wallström.

– Jag tror inte att hot fungerar i det politiska läge som uppstått. Turkiet är ett kandidatland och det är inom den anslutningsprocessen som vi i EU bäst kan ställa krav på reformer i landet, säger hon.

Funderingar fanns på att bjuda in Turkiets utrikesminister till mötet, berättar Margot Wallström.

– Men i och med att läget i inte är helt stabilt, avstod vi.

"Bör reagera kraftfullt"

Men enligt Halil Karaveli, Turkietkännare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, är en återhållsam hållning gentemot Erdogans hårdnande ton inte det rätta i detta skede.

– Erdogans tal om att återinföra dödsstraff bör tas på största allvar. Det är nu när det har blivit chans till demokratisk samling i Turkiet som EU bör reagera kraftfullt genom att på ett tidigt stadium markera och säga upp alla processer om EU-medlemskap för Turkiet, säger Halil Karaveli till TT.