Nyheter Världen

Turkiet omorganiserar sin militär

Premiärminister Binali Yildirim möter på torsdagen landets befälhavare för att diskutera en omorganisering inom militären. Arkivbild.
Premiärminister Binali Yildirim möter på torsdagen landets befälhavare för att diskutera en omorganisering inom militären. Arkivbild.

Två fyrstjärniga generaler har valt att avgå till följd av massavskedandet av militärer i landet, uppger tv-kanalen CNN Türk. Sedan statskuppförsöket i juli har regimen fängslat 178 generaler och flera tusen officerare och soldater.

En rejäl omorganisering i de militära leden väntar nu. På torsdagen möter Turkiets premiärminister Binali Yildirim landets ledande militärer för att bland annat se över omorganiseringarna. Ett stort antal officerare med lägre rang väntas bli befordrade till lediga positioner i toppen.

Militären har tidigare sagt att endast en liten del av de väpnade styrkorna deltog i statskuppförsöket den 15 juli, men antalet fängslade befälhavare utgör omkring 40 procent av totalt 358 tjänstgörande generaler.

Samtidigt har regimen beordrat massavstängningar av turkiska medier. Beslutet gäller tre nyhetsbyråer, 16 tv-stationer, 23 radiostationer, 45 tidningar, 29 magasin och 29 enskilda utgivare. Enligt CNN Türk har både nyhetsbyrån Cihan och den prokurdiska kanalen IMC TV stängts.

Omkring 16 000 personer har gripits och 50 000 förlorat jobbet i Turkiet sedan statskuppförsöket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset