Nyheter Världen

Turkiet: Positiva signaler om Gülen

Fethullah Gülen. Arkivbild.
Fethullah Gülen. Arkivbild.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger sig ha fått "positiva signaler" från USA om predikanten Fethullah Gülen, som Turkiet vill få utlämnad. Gülen anklagas för inblandning i kuppförsöket tidigare i somras.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidigare beskrivit Gülenrörelsens skolor, bolag och välgörenhetsorganisationer som "terrornästen" och har sagt att det inte ska vara någon nåd i "utrotningen" av dem.

Fethullah Gülen själv förnekar all inblandning i kuppen. I en debattartikel publicerad i Le Monde på fredagen kräver Gülen en internationell utredning av militärkuppen. Han säger att om det är så att medlemmar i Gülenrörelsen har något med kuppförsöket att göra är de brottslingar som skadat den turkiska enheten. "Må Gud straffa dem", fortsätter han.

Gülen säger också att han inte kommer att tveka ett ögonblick att åka tillbaka till Turkiet om Erdogans beskyllningar visar sig riktiga.

"Om en tiondel av anklagelserna mot mig leds i bevis återvänder jag", skriver han.

I början av augusti sade en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet att man undersöker nytt material från Turkiet som ska ligga till grund för beslutet om huruvida Gülen ska lämnas ut eller ej.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset