Nyheter Världen

Turkiet viker inte från visumkrav

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu. Arkivbild.

Den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu upprepar sitt ultimatum om att framtiden för flyktingavtalet med EU hänger på om landets medborgare får visumfrihet till unionen – senast i oktober.

– Samtalen med EU fortsätter men det är uppenbart att vi antingen tillämpar alla avtal på samma gång eller sätter dem alla åt sidan, säger Cavusoglu i en intervju med den tyska tidningen Bild.

Löftet om att ge turkiska medborgare rätt att fritt resa in i EU är en av den turkiska regeringens belöningar för att landet i enlighet med flyktingöverenskommelsen begränsar inflödet av migranter till Europa. Införandet av visumfriheten planerades först till i juni men sköts upp då Turkiet, enligt EU, inte uppfyllde de krav unionen ställt på bland annat hur pass ska se ut och asylansökningar hanteras.

Turkiets vägran att göra ändringar i sin terrorlagstiftning och gripandena och avskedandena av tusentals statligt anställda efter det misslyckade kuppförsöket i juli har satt ytterligare käppar i hjulen. Den tyske EU-kommissionären Günther Oettinger har sagt att han mot bakgrund av utvecklingen i landet inte ser att visumfrihet kan införas i år.

Men Cavusoglu hänvisar till att avtalen stadgar att det ska ske i oktober.

– Det kan inte vara så att vi implementerar allt som är bra för EU medan Turkiet inte får något i utbyte, säger han till Bild.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset