Nyheter Världen

Turkisk lösning svår för EU

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffade Cyperns president i Nicos Anastasiades på Cypern inför EU-toppmötet senare i veckan där EU ska försöka göra upp med Turkiet om flyktingkrisen.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffade Cyperns president i Nicos Anastasiades på Cypern inför EU-toppmötet senare i veckan där EU ska försöka göra upp med Turkiet om flyktingkrisen.

EU-ledningens sökande efter en uppgörelse med Turkiet om flyktingkrisen blir allt annat än enkel.Cypern ställer krav och Frankrike varnar för utpressning.

När EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel på torsdag och fredag är det tänkt att förra veckans snabbt framtagna idéer om en flyktinguppgörelse med Turkiet ska förvandlas till en överenskommelse på riktigt.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk försöker hitta sätt att få alla medlemsländer att ställa upp – men stötte genast på motstånd när han kom till Cypern.

Kräver erkännande

Den lilla ö-staten – i praktiken delad i en grekcypriotisk och en turkcypriotisk del sedan 1970-talet – accepterar inte att ytterligare så kallade kapitel öppnas med Turkiet i förhandlingarna om EU-medlemskap om inte landet fullt ut erkänner Cyperns myndigheter.

– Jag meddelade ordförande Tusk vår inställning att Cypern inte tänker godkänna öppnandet av några kapitel, om Turkiet inte uppfyller sina förpliktelser så som de beskrivs i förhandlingsramverket, sade president Nicos Anastasiades på en presskonferens i Nicosia efter mötet med Tusk.

Fransk varning

Tusk har även juridiska frågetecken att räta ut. Många länder – och även internationella organ som FN – oroas över det legala i att snabbt skicka tillbaka samtliga som kommer till den grekiska övärlden från Turkiet – såväl flyktingar som "vanliga" migranter, oavsett var de kommer ifrån.

– En av de frågor som måste redas ut är nyckelfrågan om lagligheten, konstaterade Tusk i Nicosia, varifrån han åkte vidare till Ankara för en middag med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu under tisdagskvällen.

Från Paris hördes samtidigt franska varningar från premiärminister Manuel Valls i parlamentet om att "utpressning" från Turkiets sida inte kommer att accepteras. Flera EU-länder reagerade skarpt i förra veckan på att Turkiet velat ha ännu mer EU-pengar till stöd för de minst två miljoner syriska flyktingar som finns i landet.