Nyheter Toppnyheter

Turnbull tror på seger i rysarval

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull kysser sin fru Lucy Turnbull under valspurten i Sydney.
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull kysser sin fru Lucy Turnbull under valspurten i Sydney.

Trots dött lopp in i det sista när rösterna räknats, dristade sig den sittande premiärministern Malcolm Turnbull att utropa segern i Australiens stora valrysare.Men slutresultatet dröjer.

– Jag är övertygad om att när resultatet färdigställs de kommande dagarna kommer vi att kunna bilda en majoritetsregering, säger Turnbull, enligt Herald Sun.

När över 97 procent av rösterna räknats, beräknades Turnbulls koalition få 70 platser i parlamentet medan Labor beräknades få 65. 76 platser krävs för egen majoritet.

Oppositionspartiet Labor har knappat in under valet gentemot den sittande högerkoalitionen.

– En sak är säker, Laborpartiet är tillbaka, sade partiledaren Bill Shorten på valdagen, enligt BBC.

Resultat försenas

Den jämna spurten innebär att valresultatet inte kunde tillkännages som planerat under valdagen.

Efter Storbritanniens beslut att lämna EU har en av de största valfrågorna, ekonomin, fått än större utrymme i debatten. Liberalernas Turnbull, tidigare investeringsrådgivare och entreprenör, argumenterar för att Australien måste vara motståndskraftigt när sådana "oväntade motvindar, som brexit", kan påverka ekonomin.

"Känns fantastiskt"

Malcolm Turnbull upplöste parlamentet i maj och utlyste nyval i ett försök att stärka sin position och därefter få igenom ekonomiska reformer, bland annat lägre bolagsskatt.

Även Bill Shorten har lovat att få ordning på ekonomin men vill också satsa på utbildning och hälsa, vilket skulle innebära en hel del investeringar. Han var full av tillförsikt under valdagen.

– Det känns fantastiskt, jag har älskat varje minut som jag har pratat om våra positiva planer för Australien, sade Shorten till AFP och tillade att det som är bäst för arbetar- och medelklassen kommer att avgöra valet.

Homoäktenskap viktig valfråga

Premiärminister Malcolm Turnbull har lovat att genomföra en folkomröstning om homoäktenskap om han vinner. Oppositionsledaren Bill Shorten vill i stället att parlamentet antar lagen om homoäktenskap, inom hundra dagar efter att han kommer till makten, eftersom han tror att en folkomröstning kommer att utlösa en homofobisk debatt i landet.

15,6 miljoner väljare gick till urnorna i det obligatoriska valet. Slutresultatet kan dröja flera dagar.

Rick Rycroft/AP/TT
Oppositionsledaren Bill Shorten på valdagen i Sydney.
Rob Griffith/AP/TT
Premiärminister Malcolm Turnbull i vallokalen i Sydney.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset