Nyheter Världen

Tusentals återvände till bränd stad

Brandmän och poliser välkomnar dem som i dag återvände till katastrofdrabbade staden Fort McMurray i Kanada.
Brandmän och poliser välkomnar dem som i dag återvände till katastrofdrabbade staden Fort McMurray i Kanada.

Tusentals människor återvände på onsdagen till Fort McMurray i Kanada, en månad efter den förödande skogsbranden som tvingade över 90 000 invånare att lämna staden.

Fysiskt utmattade och oroade för vad som skulle möta dem välkomnades återvändarna av en stor kanadensisk flagga som vajade mellan stegarna på två brandbilar och skyltar med budskap som: "Tillsammans ska vi återuppbygga" och "Vi är här, vi är starka".

Flera av dem som kom under första dagen anlände i fordon fullastade med mat, vatten, bensin och andra förnödenheter efter att ha blivit varnade för att det råder brist på det mesta.

23-åriga Jessica Kogitowitsz stod utanför en av de få öppna matbutikerna. Hon var lättad efter att ha upptäckt att hennes hus är oskatt efter katastrofen. Men hennes svågers hus hade brunnit ner till grunden.

– Det är definitivt känslosamt. Jag är glad över att vara tillbaka, sade hon och beklagade samtidigt att hennes släktings hem är förstört.

Kring 100 000 andra som tvingades att lämna staden och omgivande samhällen den 3 maj väntas återvända i karavaner under de kommande veckorna.

En tiondel av stadens hus förstördes av branden, som fortfarande rasar okontrollerat i områden söder om Fort McMurray.

Jonathan Hayward/AP/TT
De som återvänder uppmanas koka allt vatten samt ta med sig mat, vatten och mediciner för åtminstone två veckor. Arkivbild.
Jason Franson/AP/TT
En tiondel av husen i Fort McMurray brändes ned i den stora skogsbranden. Med start i dag återvänder 15 000 invånare. Arkivbild.
Jason Franson/TT/AP
Mike Maloney och hans hustru Tessa Maloney kramas när de återvänder till sitt hem i den katastrofdrabbade staden Fort McMurray i Kanada.