Nyheter Världen

Tusentals afghanska "spöksoldater"

Inga spöken. Verkliga afghanska säkerhetsstyrkor patrullerar i distriktet Nad Ali i Helmand. Arkivbild.
Inga spöken. Verkliga afghanska säkerhetsstyrkor patrullerar i distriktet Nad Ali i Helmand. Arkivbild.

Officiellt finns omkring 25 000 soldater i Helmandprovinsen i Afghanistan för att slåss mot talibanerna. Men en stor andel är "spöksoldater" – personer som antingen är döda eller aldrig har existerat, skriver The Guardian.

En undersökning som provinsrådet i Helmand genomförde nyligen visade att cirka 40 procent av de registrerade soldaterna inte finns. Enligt en analys beställd av Afghanistans regering, som tidningen tagit del av, kan andelen spöksoldater vara ännu större än så.

Som en följd av bristen på verkliga soldater tvingas den afghanska gränspolisen, vars huvuduppdrag är att stoppa smugglingen av narkotika, vapen och människor, emellanåt rycka in för att stärka försvaret mot talibanerna.

– Vi är inte tränade för att strida vid frontlinjen, säger kapten Ghulam Wali Afghan till The Guardian.

Han är befälhavare för en styrka om drygt 120 gränspoliser som i höstas omlokaliserades till Babajidistriktet i Helmand för att slåss mot rebellerna. Redan första dagen dödades tre av gränspoliserna.

En orsak till förekomsten av spöksoldater är att befälhavare ofta låter bli att rapportera dödsfall, eftersom de vill dölja sina misslyckanden, skriver The Guardian. Skälen till att falska namn listas kan också vara ekonomiska – någon annan vill ta hand om spöksoldatens lön.