Nyheter Toppnyheter Världen

Tusentals båtflyktingar räddades

Den italienska flottan i samband med en räddningsinsats i mars. Arkivbild.
Den italienska flottan i samband med en räddningsinsats i mars. Arkivbild.

Över 2 000 båtflyktingar på väg från Libyen till Italien har räddats de senaste dagarna.Men det är fortfarande oklart om EU:s flyktingavtal med Turkiet kommer att få fler att välja den farliga rutten över Medelhavet från Libyen.

– Det är för tidigt att säga vilka effekter avtalet kommer att få. Men det är mycket möjligt, för där finns smugglingsrutter som är och har varit aktiva, säger Mark Micallef, chefredaktör för Migrant Report som bevakar flyktingsituationen, till TT.

Micallef tror att Albanien och Egypten är de länder som i första hand kommer att väljas som alternativa avresedestinationer om flyktingarna hindras från att ta sig från Turkiet.

I söndags omhändertog Libysk kustbevakning 600 flyktingar från tre båtar utanför Sabratha väster om Tripoli, enligt nyhetsbyrån AFP. Samma dag räddade den italienska kustbevakningen 730 båtflyktingar, och på måndagen ytterligare över 750 migranter.

Men enligt Micallef har antalet migranter som tar sig från Libyen inte ökat. Och han är osäker på vilken effekt avtalet med Turkiet får.

– Det innebär stora logistiska problem, och om systemet visar sig vara ineffektivt, tror jag Turkiet kommer fortsätta vara det mest attraktiva valet.

Omkring 330 000 migranter har tagit sig över Medelhavet från Libyen sedan starten av 2014.