Nyheter Toppnyheter Världen

Tusentals demonstranter visade sitt missnöje i Bagdad

Anhängare till Muqtada al-Sadr har stormat in i den Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad. Polis har svarat med tårgas.
Anhängare till Muqtada al-Sadr har stormat in i den Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad. Polis har svarat med tårgas.

Ställningskrig råder i den befästa Gröna zonen i Bagdad. En folkmassa, ilsken på det politiska läget, höll parlamentet belägrat. Säkerhetsstyrkor sköt tårgas mot demonstranter.Oron beror på att Irak åter misslyckats att enas om en ny regering.

Sent på lördagen var läget fortsatt låst i den irakiska huvudstadens politiska centrum, i den Gröna zonen där parlament, regeringsbyggnader och utländska ambassader ligger.

Hundratals, kanske flera tusen, demonstranter lyckades ta sig in i stadsdelen för att vädra ett massivt missnöje mot landets ledning. Många av dem som protesterade beskrevs som anhängare till den inflytelserike shiamuslimske predikanten Muqtada al-Sadr. Han har uppmanat sina anhängare att pressa regeringen till att genomföra reformer och i veckor har de samlats utanför Gröna zonen för växande protester.

Misslyckad omröstning

Måttet var rågat på lördagen när parlamentet åter misslyckades med att samlas för en omröstning om en ny regering.

Demonstranter lyckades forcera avspärrningarna till parlamentet, de satte sig på ledamöternas stolar och många gjorde segertecken när fotografier togs. Ett av kraven från Sadrs anhängare är att ickepolitiska teknokrater får plats i regeringen.

– Folket har kommit till rätt plats, så att folket kan självt kan styra, sade demonstranten Ali Mohammed inne i plenisalen till nyhetsbyrån Reuters.

Iraks president Fuad Masum uppmanade demonstranterna att lämna byggnaden, men krävde också att politikerna genomför regeringsförändringar.

Premiärminister Haider al-Abadi har försökt ersätta några ministrar i regeringen med teknokrater för att bekämpa korruptionen men de politiska partierna har protesterat. Många förlitar sig på det beskydd och den finansiering som kontrollen över olika departement ger.

Mot USA:s ambassad

Säkerhetsstyrkor och polis sköt varningsskott i luften och avfyra tårgas när demonstranter försökte ta sig över en bro i närheten av den amerikanska ambassaden. Irak valde också att utlysa undantagstillstånd när läget såg ut att förvärras. Däremot infördes inte utegångsförbud.

Sent på eftermiddagen uppgav vittnen, däribland nyhetsbyrån AFP:s fotograf, att demonstranter börjat lämna parlamentsbyggnaden. Men de politiska aktivisternas aggressiva protester mot det politiska etablissemanget fortsatte på lördagskvällen vid den Gröna zonen.