Nyheter Världen

Tusentals hedrade offer i Paris

Frankrikes president François Hollande (till vänster) och premiärminister Manuel Valls (till höger) på Place de la Republique.
Frankrikes president François Hollande (till vänster) och premiärminister Manuel Valls (till höger) på Place de la Republique.

Frankrikes president François Hollande har gjort ett oanmält besök i en moské i Paris – ett år efter jihadistattackerna i den franska huvudstaden. Tidigare på dagen deltog Hollande i ett lågmält evenemang som markerade att det gått ett år sedan 1,5 miljoner människor gick ut på Paris gator i en manifestation för frihet.

Presidenten avtäckte en plakett bredvid en ek som planterats vid Place de la Republique för att hedra offren för attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo och koscherbutik.

– Det är fruktansvärt att attackera journalister, men det är också skrämmande att leva under ett undantagstillstånd, sade 54-åriga Jacques Clayeux som kände en av de mördade tecknarna.

Tusentals människor deltog i söndagens evenemang, men långt ifrån lika många som i jättemanifestationen den 11 januari förra året.

Philippe Wojazer/AP/TT
Några av världsledarna som deltog i miljonmarschen förra året. Från vänster Benjamin Netanyahu (Israel), Ibrahim Boubacar Keita (Mali), François Hollande (Frankrike), Angela Merkel (Tyskland), Donald Tusk (EU) och Mahmud Abbas (de palestinska områdena). Arkivbild.