Nyheter Världen

Tusentals kan ha svultit till döds

Tusentals människor kan ha svultit ihjäl i belägrade städer och byar i Syrien, enligt FN. Arkivbild.
Tusentals människor kan ha svultit ihjäl i belägrade städer och byar i Syrien, enligt FN. Arkivbild.

Tusentals människor kan ha svultit ihjäl i belägrade områden i Syrien, enligt FN som uppskattar att 480 000 människor befinner sig under belägring.Samtidigt har en givarkonferens säkrat finansieringen av matleveranser till miljontals behövande i landet.

Att använda svält som ett vapen i krig är olagligt, konstaterar FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad al-Hussein. Även belägringarna av syriska städer är olagliga eftersom de i förlängningen leder till att mat inte når civilbefolkningen.

Under måndagen visades tv-bilder på FN-flygplan som släppte förnödenheter över landet. Världsorganisationen förbereder sig nu på att leverera hjälpsändningar till omkring 154 000 människor i belägrade områden efter den bräckliga vapenvilan som trädde i kraft i helgen. Räddningsarbetare i motståndsfästet Aleppo sågs fördriva tiden med att spela fotboll – för första gången på flera år hade de ingenting att göra.

Samtidigt uppger FN:s livsmedelsprogram (WFP) att en givarkonferens i London inbringat löften om motsvarande cirka 5,7 miljarder kronor. Enligt WFP möjliggör donationerna finansieringen av matleveranser till omkring 4,6 miljoner människor i Syrien samt till 1,8 miljoner syriska flyktingar i regionen.